Obrenovac, 23.10.2018

SINIŠA MALI : Zajedno gradimo bolji Beograd!


Izvor: Alo,Lokalne novine | Obrenovac, 15.08.2017.
'Na svakom ćošku se radi, imamo 1.111 gradilišta i ne stajemo dok ne završimo i ‘Beograd na vodi‘, sve fabrike koje smo planirali, metro... Da se ponosimo našim gradom kako bi trebalo, za to moramo svi zajedno da se potrudimo'

Foto:Dejan Briza
Svi putevi u istočnoj Evropi i na Balkanu ponovo vode u Beograd! Srpska prestonica prolazi kroz dramatičan preobražaj, od grada koji je do pre četiri godine bio na ivici bankrota do metropole gde se praktično radi na svakom ćošku, gde trenutno ima neverovatnih 1.111 gradilišta, gde se u centralnim ulicama čuje žamor turista, a investitori, strani i domaći, žele da krenu u realizaciju nekih od mnogobrojnih projekata koji su Beograd ponovo vratili na svetsku mapu.

U intervjuu za „Alo!” gradonačelnik Siniša Mali objašnjava koliko je bio mukotrpan put iz finansijskog ambisa u kojem se Beograd nalazio 2013. do danas, kada je gradska kasa pune, javna preduzeća normalno funkcionišu...

- Građani možda i zaboravljaju da nas je prilikom ulaska u gradsku skupštinu sačekalo nasledstvo Dragana Đilasa od 1,1 milijarde evra duga. Beograd je bio u rupi i trebalo nam je vremena da iz iste izađemo, vratimo dugove, i to bez uzimanja novih kredita. I kada smo to uspeli, krenuli smo u ostvarivanje zacrtanih projekata, a samo zamislite, da nas nije sačekao toliki dug, šta smo još sve mogli da uradimo.

Da li to što ste stabilizovali finansije znači i bolji život građana, manju nezaposlenost?

- Broj zaspolenih u Beogradu svakodnevno raste, a tome je svakako doprinela finansijska stabilizacija i dolazak investitora. U junu ove godine bilo je 92.000 nezaposlenih, nikada manje. Došli smo do toga da je na listi 10 prioriteta nezaposlenost na poslednjem mestu, a 2013. je bilo obrnuto.

Kada je reč o porodiljama, eto, mnogi će reći da vi dajete 10.000 dinara, a Đilas je davao više?

- Ispravka, obećavao je više, nikada nije isplaćivao i ostavio je nama da otplaćujemo njegova obećanja. Mi smo rekli 10.000 i koliko kažemo - toliko isplaćujemo svakog prvog. To je odgovorno ponašanje. Vratili smo se sa ivice bankrota, sa duga od 1.120 milijardi evra i budžeta grada od 700 miliona evra, sa 11 preduzeća u minusu, uključujući i Adu Ciganliju, sa raznim firmama za konsalting, za istraživanje tržišta, koje su papreno naplaćivale sve lažne usluge... Ono što je vredelo dva dinara plaćalo se 100. Uništili su grad, a mi smo ga oživeli toliko da nam je danas, na primer, kreditni rejting samo jedan stepenik ispod Budimpešte. Javna komunalna preduzeća su imala dobit od 680 miliona dinara za vreme Đilasa, a prošle godine 5,1 milijardu dinara, što je skoro osam puta više. Povećana je efikasnost, a ne cena. Pa prvo što sam uradio jeste da sam otuđio trećinu voznog parka i napravio uštedu od milion evra na gorivu i održavanju. Nije više svaka sekretarica mogla da se vozi službenim vozilom.

Kakva je trenutna situacija sa javnim komunalnim preduzećima?

- Kada sam došao 2013, imali smo na računu oko milijardu dinara kada se saberu sva javna preduzeća i budžet grada. Sada na računu imamo oko osam do devet milijardi dinara i kroz preduzeća još šest do sedam, što znači oko 15 milijardi dinara kapitala. Za razliku od Đilasa, mi budžet grada nismo pravili na osnovu lepih čestitki i želja, nego na realnim osnovima.

„Beograd na vodi“ ne može da se zaobiđe. Kada ćemo „videti” da nove zgrade niču na gradilištu? 

- U narednih šest meseci počeće da se gradi još pet velikih zgrada, dve stambene i tri poslovne. Gradnja kule kreće u oktobru, šipovi su pobijeni, a sve je rađeno polako i studiozno zbog kompleksnosti terena, blizine reke.

Uskoro slede izbori. Kako će SNS proći i u slučaju da neka druga stranka preuzme vlast, mogu li se zaustaviti projekti koji su pokrenuti?

- To niko više ne može da zaustavi. Građani vide šta radimo, razgovaram s njima svaki dan. Cene šta smo uradili za grad, a toga ne bi bilo bez predsednika Vučića. Ako Srbija ne ide napred, ne može ni Beograd, a prestonica doprinosi sa 40 odsto godišnjeg BDP-a zemlje. Pa pre nas je poslednja fabrika u Beogradu bila otvorena 2006, a sada se situacija u potpunosti okrenula. U Srbiji je otvoreno 55 fabrika, 138 kilometara autoputa... A Beograd to samo prati. Dakle, SNS je potpuno spreman za trku, znamo šta nam je vizija i ko god da uđe u tu trku, siguran sam da će Beograđani prepoznati tu vrednost i da ćemo nastaviti da radimo u budućnosti, jer ima još puno toga da se uradi i da svi zajedno gradimo bolji Beograd. 

Jedan od prvih koji je istakao kandidaturu za gradonačelnika jeste Aleksandar Šapić. Kakve mu šanse dajete?

- On koji je bio Đilasov pomoćnik i učestvovao u svemu, od kreiranja ogromnog duga, pravljenja replike Terazija od 600.000 evra, kriminalne rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra, sad se ponaša kao da je s Marsa odjednom pao i ništa ne zna šta je bilo. Nije lako voditi grad, jer ne možete da dajete prazna obećanja, okrečite dva ulaza i mislite da je to dovoljno, već morate vizionarski da pristupite ljudima, projektima, da svima obezbedite zdravstvenu zaštitu, da sve tretirate ravnopravno, i one na Dorćolu, i one u Jajincima.

Kažete da često šetate gradskim ulicama i da vas ljudi zaustavljaju i pitaju za savet ili pomoć. Šta od vas konkretno traže?

- Svako ima neki problem, gde najčešće mogu da pomognem, ima nekih u kojima ne mogu. Negde u januaru mi je prišla žena kod hotela „Moskva“ i rekla da ima problem s drvima za ogrev. Obezbedio sam joj drva i tako smo uspeli da joj izađemo u susret. Neki traže i da im zaposlimo članove porodice, ali tu ne možemo da pomognemo jer imamo zabranu zapošljavanja od Vlade. 

Bili ste jedan od najčešće kritikovanih političara u poslednjih godinu dana?

- Napadali su me da imam 24 stana u Bugarskoj, koje niko nikada nije video, i dokazao sam da je to laž, da sam rušio Savamalu, zbog čega se i dalje vrši neviđena hajka na mene. Videćemo šta će tužilaštvo da kaže. O privatnim odnosima sa bivšom suprugom da ne pričam koliko je zloupotrebljeno. Međutim, nikada nisam čuo nijednu konstruktivnu kritiku ili optužbu da smo namestili ovaj ili onaj tender, da smo nešto loše odradili. Da neko iz opozicije kaže: „Uradili ste 100 kilometara kanalizacione mreže“, mi bismo uradili 200. Pa, majstori, imali ste preko 10 godina i ništa niste uradili. Niko se više i ne seća groblja brodova, a bilo ih je 56 koji su ružili naš grad, a mi smo ih sve uklonili. Gde je vaš „Beograd na vodi“, gde su vaše fabrike?

Zaboravili smo koliko nove fasade ulepšavaju grad. Gotovo 10 godina nije obnovljena gotovo nijedna, a sada ih je na stotine novih. Otkud to?

- Od početka ove godine smo uradili 120 a do kraja 2017. ćemo ukupno 200, sledeće ćemo 300... Ima da zasija sve. To je znak pažnje prema građanima. I ta politika je zasnovana na rezultatima, obećano - urađeno. Beograd je konačno blizu toga da se spusti na reke posle toliko decenija.

Od turista praktično više ne može da se prođe ulicama.

- Imali smo milion noćenja za prvih šest meseci, udvostručili smo broj stranih turista od 2013 i ove godine očekujemo ukupan prihod od turizma od 900.000 evra. Obraćamo pažnju i na sitne stvari kao što su info-table, i stavićemo ih još 150, da vide sve lepo.

Projekti

-„Beograd na vodi“ (kreće izgradnja novih pet zgrada, završeni šipovi)
- Novi most preko Save do kraja sledeće godine
- Projekat sa Kinom za toplotni dalekovod 204 MILIONA EVRA
- Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda 269 MILIONA EVRA
- Završetak Industrijskog parka NEKOLIKO stotina miliona evra
- Ponuda za projekat za otpad u Vinči 300 MILIONA EVRA
- Most na Adi Huji 167 MILIONA EVRA (2018/2019. početak radova)
- Tunel ispod centra grada (početak radova 2019)
- Metro (prvi ašov realno 2020)
- Podzemne garaže (četiri - Studentski trg, Kosančićev venac, Kosovska, Trg republike) javno partnerstvo investicija oko 40 MILIONA EVRA. Garaže ostaju posle 15-20 godina gradu l Pešačka paserala

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE