Obrenovac, 26.09.2018

RIK: Nije predvien novac za vanredne izbore u 2018.


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 15.11.2017.
Republika izborna komisija usvojila je finansijski plan za 2018. kojim su predviena sredstva za redovan rad komisije

Foto:Thinkstock


Takoe, predviena su i sredstva za sprovoenje redovnih izbora za lanove saveta nacionalnih manjina naredne godine, a u tom planu nema sredstava za eventualne vanredne parlamentarne izbore.

Do sada su se u sluaju vanrednih izbora sredstva za njihovo sprovoenje obezbeivama iz bud鱉etske rezerve.

Prema finansijskom planu za redovan rad RIK u 2018. predvieno je 29,2 miliona dinara, dok je za sprovoenje redovnih izbora za lanove saveta nacionalnih manjina predvieno 128,5 miliona dinara.

Najviše sredstava je predvieno za nagrade zaposlenima i ostale potrebne rashode, i to 23,2 miliona dinara kada je re o troškovima redovnog rada, i 90 miliona kada je re planu za sprovoenje izbora za nacinalne savete nacionalnih manjina.

RIK je na sednici usvojio i Izveštaj o trošenju bud鱉etskih sredstava u 2017. za redovan rad i izborne aktivnosti RIK od januara do septembra ove godine.

Prema izveštaju, u tom periodu RIK je za redovan rad potrošila 17,5 miliona dinara od planiranih 26,1 milion dinara, odnosno 67,3 odsto ukupno planiranih sredstava za ovu godinu.

Kada je re o sprovoenju izbora za predsednika Srbije, do kraja godine e biti poznato koliko e neutrošenih sredstava biti vraeno u bud鱉et.

Za sprovoenje predsednikih izbora izdvojeno je 1,1 milijarda dinara, od ega je do septembra potrošeno 572,9 miliona dinara, odnosno 51,74 odsto, dok e se do kraja godine znati taan iznos neutrošenih sredstava i to po zatvaranju namenskih rauna.

Za sprovoenje predsednikih izbora bila je planirana 1,1 milijarda dinara i to za dva kruga izbora.

Aleksandar Vui pobedio je u prvom krugu predsednikih izbora.

Na sednici, predsednik komisije Vladimir Dimitrijevi rekao je da su se predstavnici RIK na inicijativu OEBS-a sastali sa predstavnicima Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), na kome je, ka鱉e, zakljueno da je RIK, u delu koji se odnosi na njen rad, prihvatio sve preporuke OEBS-a koje su tehnike prirode.

Dimitrijevi ka鱉e da je cilj tih preporuka da se povea transparentnost i poverenje graana u izborni proces.

On smatra da je u RIK bilo politizacije, ali da insistira da politici nije mesto u komisiji koja, ka鱉e, treba da se iskljuivo dr鱉i propisa i zakona.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili PR Agencija za izradu i odr鱉avanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navoenje izvora
Ostale uslove kori禳enja portala proitajte OVDE