Obrenovac, 20.10.2018

Brnabićeva o 'Prajdu': Kao pripadnica te manjine, kažem...


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 16.09.2017.
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Srbija kao društvo veoma napredovala po pitanju manjinskih prava

Foto:Tanjug
"Ovo društvo imalo je snage da napravi iskorak i od sredine koja se nije libila da iskaže fizičko nasilje nad neistomišljenicima, napravi atmosferu koja nije preteća i ne ugrožava sve nas koji ćemo u nedelju mirno prošetati ulicama. I to za manje od 15 godina", rekla je Ana Brnabić na konferenciji o zločinu iz mržnje, organizovanoj u okviru "Nedelje ponosa".

Ona je rekla da je neprestano pod utiskom da društvo nije svesno koliko značajan put je prešlo i da je ponosna i oseća divljenje prema društvu Srbije, jer uprkos svim ratovima, u Srbiji živi 26 nacionalnih ili drugih manjina, a da se 55.000 dece školuje na 15 jezika.

"Ovo društvo je u poslednje tri godine položilo test koji se zove migrantska kriza. Naša zemlja pokazala je gostoprimstvo. Naša zemlja nije zatvarala granice, a ove godine čak 645 dece pohađa škole u 17 lokalnih samouprava", rekla je Ana Brnabić.

Premijerka je kazala da je nedopustivo da se toleriše govor mržnje samo zbog toga što nije praćen fizičkim nasiljem, jer "nije veliki korak od govora mržnje do zločina iz mržnje".

"Važno je da smognemo snage da pričamo o tome jer nas ćutanje udaljava od društva kakvo želimo da postanemo, a to je društvo vladavine prava u kojem je svaki pojedinac važan i gde je tolerancija prema drugima usvojeni kodeks ponašanja", rekla je Ana Brnabić.

Premijerka je kazala da kao građanka želi da živi u društvu u kojem je Parada ponosa vest na nivou informacije koja se odnosi na zatvaranje ulica za saobraćaj i da taj skup bude značajan onima koji ga organizuju i onima koji u njemu žele da učestvuju, bez višemesečnih tenzija pre i posle njega.

"Ova država i njene institucije odlučno stoje iza svojih građana jednako štiteći njihova prava - bez obzira - da li pripadaju većini ili su po rođenju, orijentaciji ili ličnom odlukom pripadnici neke od manjinskih grupa", rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da prihvata kritiku, ali da ne zna da li je besmislenije kada se čuje da zbog drugačije seksualne orijentacije nije dostojna da vodi Vladu Srbije ili da je postavljena na tu funkciju samo zbog toga.

"Mnogi me kritikuju. I ja sa tim nemam nikakav problem, jer obavljam javnu funkciju koja je podložna sudu javnosti. Ono što mi smeta jeste neutemeljena kritika koja se zasniva na površnim ocenama. Ne znam da li je besmislenije kada se čuje da zbog drugačije seksualne orijentacije nisam dostojna da vodim Vladu ili da sam postavljena da vodim Vladu upravo i samo zbog toga", kazala je ona.

Brnabićeva je rekla i da je "važno da prestanemo da se povređujemo rečima".

"Ma koliko šamar može proizvesti bola težina reči često je daleko bolnija. Zato neka ova konferencija doprinese međusobnom razumevanju i uvažavanju, slobodi da se ispoljimo kao ličnosti bez straha od ličnog kajanja i društvene osude", poručila je Brnabićeva.

"Razgovor, uvažavanje drugačijeg mišljenja, razumevanje kritike, strpljenje, otvorenost, suočavanje sa sobom, političari koji daju primer, profesori u školama koji uče decu toleranciji, mediji koji treba da imaju i edukativnu ulogu. Sve ovo, ali svakako i ne samo to, vidim kao put da popravimo odnos jednih prema drugima, u raznim oblastima", rekla je ona.

Dodala je da se stepen demokratičnosti jednog društva meri odnosom većine prema manjini.

"Kao pripadnica te manjine, imam pravo da kažem i da ja, i da mi, moramo imati strpljenja. Da ne budem pogrešno shvaćena, ne mislim na trpeljivost i na trpljenje brutalnosti, mislim na ljudsko strpljenje. Zajedno, takođe moramo da se podsetimo da predstavnici manjinskih grupa na vodećim javnim funkcijama predstavljaju retkost i u mnogo razvijenijim društvima. Ipak, društva se međusobno razlikuju ne po broju pripadnika manjina koji se nalaze na istaknutim funkcijama, već prema tome kako se društvo odnosi prema njima. Uprkos tome što smo na polju ljudskih prava napredovali, naše društvo u nekim segmentima i dalje pokazuje zbunjenost i nerazumevanje da različitost nije nedostatak, već naprotiv osnov za razvoj društva koje svima daje jednake šanse. Važno je da smognemo snage da pričamo o tome, jer nas ćutanje udaljava od društva kakvo želimo da postanemo, a to je društvo vladavine prava u kome je svaki pojedinac važan i gde je tolerancija prema drugima usvojen kodeks ponašanja. Različitost i tolerancija ne smeju se svesti isključivo na prepoznavanje i uvažavanje pripadnika LGBT populacije, već i na druge manjinske grupe", naglasila je Ana Brnabić.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da govor mržnje, a pogotovo zločin iz mržnje, i dalje postoji u Srbiji.

"Adekvatan odgovor na ove izazove predstavlja zajednički zadatak na kome moramo da radimo predano i dugoročno", rekla je Kuburović i dodala da je održavanje "Nedelje ponosa" jedan od dobrih primera razvoja tekovina tolerancije i unapređenja ljudskih prava u Srbiji.

Nela Kuburović rekla je da iz perspektive Ministarstva pravde tema zločina iz mržnje posebno važna, jer u velikoj meri uspeh borbe protiv zločina iz mržnje zavisi od efikasnog rada pravosuđa.

Ona je kazala da Srbija ima dobra i adekvatna zakonska rešenja, ali da još ima nezanemarljiv broj krivičnih dela govora mržnje i zločina iz mržnje, posebno izražena prema LGBT populaciji.

Šef misije EU u Srbiji Sem Fabricio rekao je da pitanje govora mržnje i zločina iz mržnje predstavlja izazov za čitav svet i Evropu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE