Obrenovac, 23.10.2018

Nema 'Otvorenog parlamenta', zacrnili i dobili 'raskid'


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 16.12.2017.
Skupština Srbije raskinula je Memorandum o saradnji sa nevladinom organizacijom CRTA, koja je prethodno zatamnila sajt Otvorenog parlamenta

Foto:Screenshot


´╗┐

Sajt Otvorenog parlamenta zatamnjen je u ─Źetvrtak zato što je, kako je navela CRTA, vladaju─ça ve─çina zloupotrebila parlamentarnu proceduru i pravila u slu─Źaju usvajanja Zakona o bud┼żetu za 2018. godinu.

Na sajtu Otvoreni parlament je sve crno uz natpis "Ovako izgleda kada nema Otvorenog parlamenta".

Kako navode, “usvajanje najva┼żnijeg dr┼żavnog zakona - republi─Źkog bud┼żeta - bez rasprave i vremena da se obrazlo┼że amandmani predstavlja nastavak urušavanja institucije parlamenta kao najvišeg predstavni─Źkog tela”.

Osim toga, oni isti─Źu da “zloupotreba parlamentarnih procedura i pravila od strane vladaju─çe ve─çine u slu─Źaju usvajanja bud┼żeta za narednu godinu predstavlja zanemarivanje interesa gra─Ĺana zarad partijskog interesa i dnevne politike”.

“Mi, kao organizacija, godinama smo, veruju─çi u demokratiju i demokratske principe radili na tome da parlament u─Źinimo bli┼żim gra─Ĺanima i povratimo poverenje gra─Ĺana u predstavni─Źko telo. Više ne ┼żelimo i ne mo┼żemo da posmatramo urušavanje kojoj je ova institucija podvrgnuta poslednjih dana. Zbog svega toga smatramo da je bespredmetno da, kao organizacija koja kroz incijativu Otvoreni parlament prati rad parlamenta, u ovom trenutku objavljujemo statisti─Źke i druge informacije o aktivnosti poslanika. Umesto toga do daljeg zatamnjujemo sajt Otvoreni parlament, dok situacija u parlamentu ne po─Źne da se vra─ça u civilizacijske tokove”, piše na sajtu Otvorenog parlamenta.

Ubrzo se oglasila i predsednica skupštine Maja Gojkovi─ç, koja je nevladinu organizaciju optu┼żila da sprovodi "o─Źiglednu politi─Źku agendu”.

"Zate─Źeni smo postupanjem nevladine organizacije CRTA i odlukom da zatamni navodno informativni sajt Otvoreni parlament, koji je svoja sopstvena vrata zatvorio za javnost Srbije, fingiraju─çi protest, a zapravo sprovode─çi o─Źiglednu politi─Źku agendu", navodi se u saopštenju koje potpisuju Gojkovi─ç i potpredsednici Veroljub Arsi─ç (SNS), Vladimir Marinkovi─ç (SPDS) i ─Éor─Ĺe Mili─çevi─ç (SPS).

U saopštenju se navodi da bi Otvoreni parlament morao da bude sajt informativnog karaktera ne samo po imenu i odredbama Memoranduma o saradnji sa Narodnom skupštinom, "ve─ç i po zamašnim sredstvima koje prima, kako se dodaje, da bi bio na usluzi gra─Ĺanima i parlamentarizmu".

"Pozivamo sve aktere, bili oni registrovani politi─Źki subjekti ili ne, da u interesu gra─Ĺana Srbije, demokratije i istine, za koje tvrde da se zala┼żu, u svom delovanju i procenama poštuju makar slovo zakona, procedura i sporazuma, ako ve─ç ne i njihov duh", piše u saopštenju.

Predsednica i potpredsednici Skupštine Srbije pozvali su Crtu da se kandiduje na narednim parlamentarnim izborima i proveri svoju 'politi─Źku' platformu, umesto kako su istakli, što pokušava da gra─Ĺane Srbije "dovede u zabludu".

Potom je stigao i odgovor iz organizacije CRTA da poziv predsednice Skupštine Srbije “pokazuje suštinsko nerazumevanje uloga razli─Źitih aktera u demokratskom društvu”.

"Kao organizacija civilnog društva, koja ve─ç pet godina nastoji da gra─Ĺanima u─Źini parlament bli┼żim i da ih pove┼że sa narodnim poslanicima svoju ulogu vidimo kao podršku gra─Ĺanima da ostvaruju svoja gra─Ĺanska prava", navela je CRTA u saopštenju.

CRTA je dodala da nije uloga svih aktera u demokratskom društvu da se bore za vlast i da u─Źestvuju na izborima.

"Kao organizacija civilnog društva i akter u demokratskom društvu nastojimo da pomognemo razvoj institucija ali i da ih branimo u trenucima kada se krše demokratski principi", navela je CRTA.

CRTA je podsetila da Memorandum o saradnji sa parlamentom, potpisan 2013, definiše da ─çe dve strane raditi na ja─Źanju kontrolne i nadzorne funkcije Skupštine, izgradnji poverenja izme─Ĺu gra─Ĺana i parlamenta, pove─çanju svesti gra─Ĺana i šire javnosti o ulozi i funkcijama Skupštine, uspostavljanje redovne komunikacije javnosti i poslanika i na pove─çanje efikasnosti rada Slu┼żbe Narodne skupštine i poslanika.

"Ne ┼żelimo da u─Źestvujemo u politi─Źkoj i strana─Źkoj borbi, ali ┼żelimo da se javno i otvoreno borimo za demokratske principe. Upravo zbog tih principa nastavljamo svoj protest i sajt Otvorenog parlamenta ─çe ostati zamra─Źen dok parlament ne po─Źne da se vra─ça u demokratske tokove", istakla je CRTA.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE