Obrenovac, 12.12.2018

Brnabić:Nemamo sistem koji prepoznaje i nagrađuje najbolje


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 24.12.2017.
Premijerka Ana Brnabić je ocenila da Srbija u prosveti još nema sistem u okviru kojeg se najbolji prepoznaju i nagrađuju, ne samo novčano, već i karijerno

Foto:Tanjug
"Neverovatno je što mi u Srbiji još nemamo takav sistem", navela je Brnabić u otvorenom pismu, objavljenom u listu Danas, kao odgovor na tekst koji je taj list pod naslovom "Premijerka opet uvredila prosvetare" objavio u petak.

Ona je rekla da u Srbiji u prosveti nema sistema koji prepoznaje i nagrađuje učitelje i profesore koji podstiču talente đaka, sistema koji vrednuje profesora koji s djakom razgovara mimo nastave u želji da ga motiviše da uradi više.

"Mi ne nagrađujemo učitelje koji neguju ljubav prema znanju i učenju. Naš sistem sabotira svako iskakanje iz proseka, čak i kada to iskakanje znači menjanje navika koje nas vuku nadole", navela je premijerka.

Govoreći o platnim razredima u prosveti, Ana Brnabić je kazala da nije prirodno da svih 80.000 učitelja, nastavnika i profesora ima istu platu i da se mora napraviti sistem u okviru kojeg se prepoznaju i nagrađuju najbolji.

"Platni razredi su samo sistem u kojem će se kvalitet nagrađivati napredovanjem", napisala je Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, sistem plata koji dana postoji je održiv, ali nije fer prema većini nastavnika i profesora koji su ponos profesije.

"Posvećeni ljudi dobiće povećanje plata od 10 odsto počev od 1. januara 2018. godine, povećanje koje će dobiti univerzalno svi u prosveti bez obzira na uložen napor, ljubav i vreme", kazala je ona i istakla da postojeći sistem ne daje motivaciju novim generacijama nastavnika i profesora koji tek počinju da rade.

Navodeći da je za Vladu Srbije, nju kao predsednicu Vlade, za ministre prosvete i finansija "status kvo" najbolja politička opcija, Ana Brnabić je ocenila da to ne bi bilo fer i ne bi bilo odgovorno jer je njihov posao da prave pravednije i zdravije društvo u kojem se cene trud i uspeh.

"Da li ćemo uspeti u ovome, ne zavisi samo od nas kao članova Vlade, zavisi od svih nas u društvu, jer se baš ova reforma tiče sivh nas", napisla je Ana Brnabić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE