Obrenovac, 23.10.2018

Završen rad Skupštine, u ponedeljak o amandmanima


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 26.08.2017.
Skupština Srbije završila je raspravu u načelu o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Foto:Tanjug
Tokom rasprave je opozicija tvrdila da se tim izmenama neće sprečiti da strane kompanije da kupe poljoprivrednu zemlju, dok je vlast tvrdila da se ovim izmenama ispravljaju nedostaci Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom.Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović rekao je da su izmene Zakona važna stvar i za poljoprivredu i Srbiju.

"Na ovaj način popravljamo stanje koje smo nasledili u SSP i štitimo ono što je naše. Ovo je ozbiljna država i mora da brine o svojim nacionalnim interesima", rekao je ministar i rekao da je sve urađeno kako bi se omogućilo da u narednih 10 godina nema prodaje poljoprivrednog zemljišta državljanima EU.

Šefica poslaničke grupe "Pokret za spas Srbije - Nova Srbija" Sanda Rašković Ivić rekla je da se izmenama zakona neće rešiti suštinsko pitanje rasprodaje srpskih oranica, već da će se samo stvoriti problemi srpskoj dijaspori.

Ona je predložila da se dozvola prodaje zemlje "veže za ulazak Srbije u Evropsku uniju", a da ako Srbije ne uđe u EU, ne prodaje zemlju strancima.

Poslanik iz iste poslaničke grupe Đorđe Vukadinović rekao je da će se ovim izmenama zakona "sprečiti neki naš Pera, Mika, Žika da proda svoja dva hektara nekom Hansu, a da će veliki kao i do sada kupovati zemljište".

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović nazvao je izmene Zakona "pokušajem zamajavanja javnosti" i dodao da između ove i prethodne vlasti nema razlike, jer oni nastavljaju politiku Borisa Tadića time što ispunjavaju obaveze iz SSP-a.

On je rekao da je za sadašnju Vladu Srbije samo bitno da budu srećni državljani EU, jer izmenama Zakona omogućavaju građanima EU iste uslove za kupovinu zemljišta kao u njihovim matičnim zemljama.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Goran Ješić je rekao da je zakon besmislen, jer se vlast javno zalaže da se strancima ograniče uslovi za kupovinu državnog zemljišta, a da netransparentno deli zemljište stranim partnerima.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović rekao je da su izmene zakona "šarena laža" i da je problem u tome što ovaj zakon omogućava vlasti da državno poljoprivredno zemljište daje investitorima koji su joj bliski.

Poslanik Sropske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić rekao je da su izmene Zakona odlične i kada je reč o zaštiti poljoprivrednih proizvođača iz Srbije i kada je reč o saradnji sa EU.

Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski rekao je da ova vlada pokazuje ozbiljnost kada je u pitanju poljoprivredno zemljište.

Poslanici su juče raspravljali i o tome ko je potpisao SSP sa EU i o njegovom kvalitetu. Vlast je tvrdila da je SSP 2008. godine loše pregovaran, a poslanica DS Gordana Čomić zahvalila e velikom broju sadašnjih vladajućih partija, među kojima je SPS i nekadašnji lider vladajuće SNS Tomislav Nikolić, koji su tada podržali potpisivanje SSP.

Izmenama zakona predviđeno je da stranci mogu da kupuju poljoprivredno zemljište pod uslovom da najmanje 10 godina žive u lokalnim samoupravama u kojima žele da kupe zemlju, da najmanje tri godine obrađuju zemljište koje je predmet kupovine i da u svom vlasništvu imaju potrebnu opremu i mehanizaciju.

Sednica Skupštine Srbije biće nastavljena u ponedeljak u 10.00 raspravom po amandmanima, a podneto je 47.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE