Obrenovac, 20.10.2018

Burno u Skupštini – 'bitanga', 'ludak', 'kriminalac'...


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 26.09.2017.
Skupština Srbije raspravu o amandmanima na predloge zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i visokom obrazovanju nastaviće danas

Foto:Tanjug
Rasprava o amandmanima na predlog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja bila je juče na momente burna.

Poslanici opozicije i vlasti često su se javljali kako bi reklamirali povrede Poslovnika, a bilo je i primedbi na predsedavanje Vladimira Marinkovića.

U popodnevnoj raspravi poslanici dela opozicije zatražili su da se u Predlogu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja pored ćiriličnog pisma u nastavi prepozna i latinično srpsko pismo, a sa tim amandmanom se nije složio šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović.

Kako je obrazložio, ćirilica je ta koja nestaje, a ne latinica, dodajući da je apsolutno protiv "šizofrenije" i negovanje dva pisma.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je namera da se više koristi ćirlica kako bi se to pismo sačuvalo, dok je demokrata Balša Božović podsetio da srpski jezik ima dva pisma koja su ravnopravna i dodao da postoji službena i javna upotreba pisma.

Poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić reklamirao je povredu Poslovnika jer je, kako je rekao, poslanik i šef poslaničkog kluba SNS Aleksandar Martinović rekao kolegi iz opozicionih klupa da je bitanga.

Milojičić je kritikovao i predsedavanje Marinkovića, dok je poslanik SNS Aleksandar Marković upitao predsedavajućeg Marinkovića dokle će da dozvoljava "najgorem" među poslanicima da se "iživljava" nad ostalima.

Marko Đurišić iz poslaničke grupe SDS-NPS reklamirao je povredu Poslovnika, jer je, kako je rekao, pola sata čekao da dobije reč, iako šefovi poslaničkih grupa imaju prednost prilikom javljanja za reč.

"Vama poslovnik ne daje pravo da dajete reč po partijskom ili nekom drugom nahođenju, simpatijama ili nečem drugom", kazao je on.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao da bi odluku o tome da li je ustavno ili neustavno uvesti besplatno srednjoškolsko obrazovanje prepustio Ustavnom sudu.

On je rekao da svake godine iz Srbije odlazi od 20.000 do 30.000 mladih i optužio SNS da hoće da otera pamet i poštenje iz Srbije.

Živković je rekao da oni ne beže samo zbog krize već zato što ih (SNS) tera da "bi napravili mesta za svoje švercere i falsifikatore".

On je ocenio da su u Srbiji falsifikatori na svim nivoima, kao i da vlast želi svuda da postavlja direktore.

"Ruku na Ustav i jevanđele može da stavi svaki ludak i kriminalac, ali to ne znači da će poštovati propise", naveo je on.

Poslanik SNS Vladimr Orlić je kazao da su ovakve reči vređanje dostojanstva i zatražio opomenu za Živkovića.

"Ovo je minimim minimuma opomena... Koristi termin ludak u kontekstu države", naveo je on.

Tokom rasprave dve opomene su izrečene i lideru Pokreta "Dosta je bilo" Saši Raduloviću.

"Rekao sam vam da ne izlazite sa mesta", kazao je Marinković Raduloviću.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović kritikovao je termin "zakonski zastupnik" i zatražio obrazloženje o čemu je reč i upitao da li je to uvod u "gej brakove".

"Jasno je da je vlada Aleksandra Vučića promoter homoseksualizima", kazao je Obradović.

Poslanik SNS Aleksandar Martinović je ocenio da u opoziciji vlada velika nervoza i dodao da Obradović iz sednice u sednicu priča isto o uvođenju gej brakova.

Predsedavajući Vladimir Marinković više puta je određivao pauze od po pet minuta, kako bi se poslanici vratili na temu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE