Obrenovac, 22.10.2018

Više od četvrt miliona dinara od kažnjavanja poslanika


Izvor: Novosti.rs | Obrenovac, 26.10.2017
Skupštinski Administrativni odbor je novčano kaznio ukupno 13 poslanika opozicije zbog izrečenih opomena na nekoliko prethodnih sednica parlamenta
Skupštinski Administrativni odbor  novčano je kaznio ukupno 13 poslanika opozicije zbog izrečenih opomena na nekoliko prethodnih sednica parlamenta, među kojima je troje poslanika kojima će biti oduzeta polovina plate zbog mere udaljenja sa sednice na 20 dana.

Ta mera izrečena je šefu poslaničke grupe DJB Saši Raduloviću, kao i poslanicima Dveri Srđanu Nogu i Mariji Janjušević. Njima će od plate biti oduzeto po oko 34.000 dinara.

Poslanici DJB Branka Stamenković i Nenad Božić novčano su kažnjeni sa 40 odsto od plate, ili sa po 37.300 dinara, zbog izrečenih mera oduzimanja reči.

Saša Radulović, poslanik Nove stranke Zoran Živković i Ivan Kostić iz Dveri, kojima su izrečene po dve opomene, novčano su kažnjeni sa po 13.600 dinara, odnosno 20 odsto od plate.

Poslanik DS Radoslav Milojičić i Boško Obradović su, zbog ukupno izrecene po dve opomene, novčano kažnjeni sa 10 odsto, odnosno oko 6.800 dinara od plate.

Poslanici DS Aleksandra Jerkov i Goran Ješić, Saša Radulović, šef poslanicke grupe SDS Marko Đurišić, Vladimir Đurić iz DJB, novčano su kažnjeni sa po 10 odsto od plate, odnosno sa oko 6.800 dinara.

Na sednici Administrativnog odbora, opozicija se oštro usprotivila novčanom kažnjavanju poslanika, navodeći da se opomene izriču samo poslanicima opozicije, ali ne i poslanicima vladajuće koalicije.

Na to je predsednik Administrativnog odbora Aleksandar Martinović iz SNS rekao da iz redova opozicije dolaze uvrede i psovke koje ne mogu da se čuju "ni u najzabitijim kafanama" u Srbiji, te da je u najvećem broju slučajeva opomena jedina mogućnost koja je bila na raspolaganju predsedavajućem.

Opozicija, pak, smatra da predsedavajući izricanjem opomena krši Poslovnik, ali i poručuje da ih novčano kažnjavanje neće sprečiti da govore u parlamentu.

Milorad Mirčić iz SRS naveo je da je poslednji trenutak da se menja Poslovnik iz koga, kaže, treba izbaciti odredbe o novčanim kaznama jer se njima, ocenjuje, sputava rasprava i pravo poslanika da govore, ali i dodaje da ih kazne neće ućutkati bez obzira "što im zavlačite ruku u džep".

Poslanica DJB Ana Stamenković kaže da poslanici opozicije dobijaju opomene kada reaguju na "očigledne nepravde" i u slučaju kada im predsedavajući isključuje mikrofon, te da nije u redu što se opomene ne izriču i poslanicima vladajuće koaliciji.

Martinović je podsetio da je Marija Janjušević sat vremena stajala ispred stola predsednice parlamenta Maje Gojković, otimala joj i išÄupala mikrofon i dodao da takvo ponašanje nema veze sa principima parlamentarizma.

"Odbijam tezu da se nad opozicijom vrši teror i da se opozicija bori za pravdu, a da smo mi okupatori", kaže Martinović.

Martinović je odbacio navode poslanika SDS Nenada Konstantinović da je izricanje opomena posledica ponašanja predsednice parlamenta.

Martinović je naveo da predsedniku parlamenta po Poslovniku nije zabranjeno da govori iz klupe i o dnevnom redu i da ukaže na povrede Poslovnika, te dodao da je zahtev opozcije za smenu Maje Gojković legitiman.

Konstantinović je upitao je da li postoji mogućnost da se u okviru SNS razmotri promena predsednika parlamenta.

"Ako obezbedite većinu, smenite je. Želim vam svaku sreću", poručio je Martinović koji je nakon navoda poslanice DJB Branke Stamenković da Maja Gojković ima "kratke živce" pozvao da se poslanici pristojno ponašaju i ne vređaju predsednicu parlamenta.

Boško Obradović je rekao da Maja Gojković i Martinović "rade po instrukcijama" i onemogućavaju poslanike opozicije da govore jer, kako on ocenjuje, žele da ih ućutkaju da ne pričaju o kriminalu i korupciji u vrhu vlasti.

Naveo je da su, od 62 izrecene opomene u aktuelnom skupštinskom sazivu, samo dve izričene poslanicima vladajuće koalicije.

Obradović kaže da je poslanik Dveri Srđan Nogo bez razloga isključne sa sednice samo zato jer je postavio poslaničko pitanje, a da je Marija Janjušević pokrenula pitanje ukidanja rijaliti programa i oduzimanja frekvencije TV Pink.

Janjuševićeva kaže da ne mogu da se sa sednice isključuju poslanici samo zato što se ne dopadaju vladajućoj koaliciji.

Sredstva od novčanog kažnjavanja poslanika, inače, idu u humanitarne svrhe.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE