Obrenovac, 23.10.2018

Brnabić o 'spornim zakletvama', migovima i 'odugovlačenju'


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 28.10.2017.
Premijerka Ana Brnabić govorila je odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije između ostalog i o 'odugovlačenju', Kosovu i pitanjima bezbednosti

Foto:Tanjug
Poslednji četvrtak u mesecu uvek je rezervisan pitanja koja poslanici postavljaju članovima vlade, a ovo je prvi put da je premijerka prisustvovala jednoj takvoj sednici.

Premijerka Ana Brnabić odbacila je kritike pojedinih poslanika da "odugovlačenjem" u parlamentu opstruiše i onemogućava opoziciju da postavlja pitanja.

"Ne opstruišem opoziciju svojim dugačkim odgovorima, postavljena su mi četiri, pet pitanja. Ja moram na sve da odgovorim, sva su bila ozbiljna, o penzijama, slobodi medija, jer svi o tome pričaju jako paušalno, a izuzetno je važno za demokratsko uređenje zemlje da se to objasni", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da ne opstruiše poslanike takvim odgovorima već im, naglašava, ukazuje poštovanje.

Poslanici SRS, DS i DJB ranije su izjavili da im nije dozvoljeno da postave pitanja.

O spornom polaganju zakletvi

Premijerka Ana Brnabić odbacila je kritike opozicije zbog toga što su srpske sudije i tužioci na Kosovu proložile zakletvu pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Brnabić je istakla da će te sudije i tužioci omogućiti veću i bolju pravnu sigurnost Srba na Kosovu u trenutku kada, kako je rekla, zbog nekih nemamo punu kontrolu nad južnom pokrajinom.

"Uradićemo sve kao vlada, nadam se uz podršku skupštine, da se kvalitet života Srba na KiM unapredi koliko god može. Želimo da naše sudije i tužioci budu na raspolaganju našim ljudima i to je velika stvar za njih. Ne znam zašto je vlada kritikovana za ovo", rekla je premijerka.

Ona je navela da je Srbija upravo zbog toga dobila i poene u međunarodnoj zajednici, jer je pokazala da stoji iza svojih reči i da implementira sporazume i sada još više može da se traži odgovor na pitanje - gde je Zajednica srpskih opština?

"Nekada je obećavano i nista nije rađeno, tako se gubi kredibilitet i urušava se zemlja. Ovo više nije takva zemlja", kazala je Brnabić.

Polaganje zakletve je, kaže premijerka, u skladu sa Briselskim sporazumom i odbranom teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

O bezbednosti i migovima

Najveći uspeh u oblasti bezbednosti jeste što je prvi put posle 30 godina nabavljeno više aviona za potrebe ratnog vazduhoplovstva, ocenila je premijerka Ana Brnabić.

Odgovarajući na pitanja poslanika ona je podsetila da u Srbiju stiglo šest aviona Mig 29.

Kako kaže, mnogo toga je urađeno za Vojsku Srbiju i 20.oktobrase moglo videti “koliko mnogo bolje danas izgleda vojska, koliko je bolje opremljena i koliko su vojnici sigurniji u sebe”.

Rekla je da predstoji povećanje plata za bezbednosni sektor, kao i nastavak izgradnje stanova, i refinansiranje kredita.

"Važno je da na taj način pokažemo ozbiljnost i sigurnost naše zemlje“, poručila je Brnabić.

Ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević ocenio je da je neodgovorna vlast, koja je bila do 2012.godine, sigurno namerno uništavala vojsku.

"Bili su odbrojani dani da VS bude u ogromnim problemima”, rekao je Đorđević, koji je bio ministar odbrane.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE