Obrenovac, 10.12.2018

'Imamo plan, Beograd će postati jedan novi grad'


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 28.12.2017.
Grad Beograd je postavio tri prioriteta i plan koji će se sprovoditi u sledećim godinama kako bi prestonica izgledala lepše i postala bolje mesto za život

Foto:Beoinfo
To je izjavio glavni gradski urbanista Milutin Folić i naveo da je jedna od novina preuređivanje čitavog niza urbanih džepova koji se obično nalaze u blizini stambenih zgrada, na mestima gde nema velikih trgova.

"Upravo jedan će nići na Dorćolu na raskrsnici ulica Strahinjića Bana i Tadeuška Košćuška, gde je sada kružni tok koji je potpuno bespotreban. Umesto njega, tu će biti mesto za odmor, relaksaciju, a građani će odlučiti kako će on izgledati. Biće urađen od opeke crvene boje i plan je da ga nazovemo Crveni trg. Ipak, to je i dalje samo ideja, o tom potom", rekao je Folić za "Blic", navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

Kako ističe, suština plana boljeg života je pre svega izmeštanje industrijske zone iz centra grada i njegov silazak na reke.

"Najveći potencijal Beograda su ove dve reke koje imamo, pa ćemo izmeštanjem industrijskih zona približiti grad rekama. Uklanjanjem železničkog pojasa, koji danas odvaja Palilulu, Dorćol, Kalemegdan, Kosančićev i Savski venac, i ukidanjem pruge sledeće godine, dobićemo jedan novi grad. Osim toga, u planu nam je okretanje hijerarhije u saobraćaju, gde stavljamo pešake, bicikliste i javni gradski prevoz na vrh, a tek onda automobile", naveo je Folić.

On je najavio da će autobuska i železnička stanica biće izmeštene iz Savskog amfiteatra - železnička na Prokop, a autobuska u Blok 42.

"Prva faza će biti stanični plato, koji treba da bude završen i pušten do kraja sledeće godine sa jednom malom zgradom koja će tu biti čisto da sve krene i profunkcioniše, a onda ćemo urediti ceo prostor okolo, sređivaćemo okolinu, podzemne garaže po uzoru na autobuske stanice u svetu. Osim toga sve će biti integrisano i sa BG vozom, a tuda će prolaziti i tramvaj koji će saobraćati preko Mosta na Adi", pojasnio je Folić.

Govoreći o rekonstrukciji Ulice kneza Miloša on je rekao da to jedna od glavnih "gradskih arterija", pa se razmatra na koji način da se uradi u dve faze.

"U prvoj fazi bi se uradile instalacije, odnosno infrastruktura koja ide u trotoarima: kanalizacija, toplovodi...Kada se svi ti objekti povežu, tek onda će se preći na samu ulicu. Gradiće se nova podzemena garaža od 400 mesta, praktično svi automobili koji danas zauzimaju trotoar biće pod zemljom", pojasnio je Folić.

Na taj način će trotoari biti slobodni za pešake i bicikliste kojima će biti obezbeđene nove biciklističke staze, rekao je Folić i istakao da je plan da se podzemne instalacije i trotoari urade 2018. godine, a garaže sa saobraćajnicom 2019.

On je rekao da je u planu i rušenje TC "Staklenac" na Trgu Republike i da će na tom mestu biti izgrađen velelepni objekat kulture sa podzemnom garažom sa 500 parking mesta.

"U prizemlju će najverovatnije biti depadans Narodnog muzeja, a na istom spratu i iznad opera i balet. Očekujemo da radovi počnu 2019. godine, a da sve bude gotovo 2020-2021. godine", kaže Folić.

Osvrnuvši se na buvljak iz Bloka 42 na Novom Beogradu on je rekao:

"Buvljak se izmešta, a na to mesto dolazi poslovni objekat od nekih 60.000 kvadrata. Ipak, još ne znamo kada će radovi početi".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE