Obrenovac, 02.10.2022

USVOJENO


Izvor: Espreso/Agencije/Lokalne novine | Obrenovac, 15.07.2022.
Završen IZVEŠTAJ O IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE!

Foto:Goran Siva─Źki


Republi─Źka izborna komisija (RIK) usvojila je na sednici Izveštaj o sprovedenim izborima za narodne poslanike Skupštine Srbije.

Ti izbori su raspisani odlukom predsednika Republike i odr┼żani 3. aprila ove godine, a ponovljeni na 54 bira─Źka mesta 16. aprila i na jednom bira─Źkom mestu 28. aprila, 27. maja, 23. i 30. juna, podsetio je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijevi─ç.

Naveo je da je na izborima u─Źestvovalo 19 izbornih lista od kojih su sedam podnele politi─Źke stranke, 10 koalicije politi─Źkih stranaka i dve izborne liste grupe gra─Ĺana.

Na tim listama se, precizirao je, nalazilo ukupno 2.912 kandidata za narodne poslanike, od kojih je 1.675 bilo muškog, a 1.237 ┼żenskog pola.

Dimitrijevi─ç je rekao da je Odlukom o utvr─Ĺivanju kona─Źnog broja bira─Źa u Srbiji odre─Ĺen kona─Źan broj koji je na dan 1. aprila bio 6.502.307 bira─Źa.

Naveo je da je glasanje obavljeno na ukupno 8.267 bira─Źkih mesta, od ─Źega je na teritoriji Srbije bilo 8.190 bira─Źkih mesta, a 77 u inostranstvu.

Kazao je da je izbore posmatralo devet doma─çih posmatra─Źa odnosno udru┼żenja sa ukupno 4.687 predstavnika, kao i 23 strana posmatra─Źa, odnosno me─Ĺunarodnih i stranih organizacija i udru┼żenja sa ukupno 537 predstavnika.

Dimitrijevi─ç je dodao da je na sednici RIK-a 5. jula donet ukupan izveštaj o rezultatima izbora za narodne poslanike koji je postao sastavni deo izveštaja o sprovedenim izborima, te podsetio da se za ulazak u parlament izborilo 12 izbornih lista koje su prešle zakonom propisani cenzus.

Podsetio je da je RIK na sednici 11. jula doneo rešenje o dodeli mandata narodnim poslanicima, u skladu sa redosledom koji su imali na izbornim listama.

Dimitrijevi─ç je naveo da je izdato uverenje komisije da su izabrani za narodne poslanike, ─Źime su se stekli zakonom propisani uslovi za sazivanje konstituivne sednice Narodne skupštine.

Izveštaj o sprovedenim izborima za narodne poslanike bi─çe dostavljen Skupštini Srbije na dalje postupanje, dodao je Dimitrijevi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE