Obrenovac, 14.06.2024

KOJE KOALICIJE PRESTAJU DA POSTOJE ?


Izvor: nova.rs/Vojislav Milovančević/Lokalne novine | Obrenovac, 28.04.2022.
Zajedno na izbore, odvojeno u Skupštini

Foto:TANJUG SAVA RADOVANOVIC nr, Mateja Stanisavljevic/ATAImages,Nemanja Jovanović/Nova.rs, Dragan MujanNova.rs, FoNetZoran Mrđa, TANJUG SAVA RADOVANOVIC


Iako su zajedno učestvovali na izborima, veliki deo stranaka iz različitih koalicija delovaće samostalno u Skupštini. Grupacija “Ujedinjeni za pobedu Srbije” biće podeljena u nekoliko poslaničkih klubova, ostale opozicione koalicije najavljuju da će tek razgovarati o daljoj saradnji, dok iz stranaka vlasti stižu informacije da će nastupiti slično kao i u prethodnim skupštinskim sazivima.

Koalicija “Ujedinjeni za pobedu Srbije” osvojila je na prethodnim izborima ukupno 38 mandata, a gotovo sigurno će iz te grupacije nastati tri poslaničke grupe –

Narodne stranke, Demokratske stranke i Stranke slobode i pravde.

Među političkim organizacijama koje će imati svoje poslanike u Skupštini Srbije je i Pokret slobodnih građana, čiji predsednik, Pavle Grbović, navodi da za Nova.rs da će tek razgovarati s kim će sarađivati u parlamentu.

“S obzirom da Pokret slobodnih građana ima 3 poslanika, nećemo biti u mogućnosti da samostalno formiramo klub. Kako ćemo dalje nastupati, to će zavisiti od toga da li ćemo i sa kim uspostaviti temeljnu saradnju baziranu na vrednostima i politici , kao i od taktičke procene koji format nastupa bi bio najdelotvorniji”, kaže Grbović.

Predsednik DS, Zoran Lutovac, takođe je govorio o delovanju koalicije u Skupštini, rekavši da će ta stranka imati poseban poslanički klub.

„A šta će posle biti razgovaraćemo unutar stranke i sa dosadašnjim partnerima. Kako god da se stvari budu odvijale, mi nećemo voditi negativnu kampanju protiv naših partnera“, rekao je Lutovac za list Danas.

I Narodna stranka nastupiće samostalno u Skupštini, potvrdio je u intervjuu za dnevni list “Nova” predsednik te partije, Vuk Jeremić.

“Imamo najrazvijeniju terensku infrastrukturu i najviše prepoznatljivih lica od svih opozicionih stranka. Uz to, pokazali smo zrelost i spremnost da radi ostvarenja zajedničkih viših ciljeva podnesemo žrtvu. Mi smo mnogo više dali nego što smo dobili u ovoj koaliciji”, rekao je on.

“Moramo” još nije doneo odluku

Zeleno-leva koalicija “Moramo” na nedavno okončanim parlamentarnim izborima osvojila je ukupono 13 mandata. Unutar grupacije, čiju okosnicu čine “Zajedno za Srbiju” Nebojše Zelenovića, pokret “Ne davimo Beograd” i “Ekološki ustanak”, tek će uslediti razgovori o delovanju unutar Skupštine.

“Najverovatnije ćemo imati zajednički poslanički klub, ali ne bih isključio i mogućnost formiranja dva kluba iz tehničkih razloga. Videćemo šta je najefikasnije kako bismo dobili više prostora za debatu, ali svakako smo posvećeni razvoju koalicije, bez obzira na to”, rekao je za Nova.rs, predstavnik NDMBGD, Radomir Lazović.

“Koalicija “NADA” će nastaviti da postoji”, Dveri i POKS još nisu razgovarali

Ni iz koalicije “NADA”, koju čine Demokratska stranka Srbije i jedna frakcija POKS-a, još uvek ne mogu sa sigurnošÄ‡u da kažu na koji način će nastupiti u parlamentu.

“Dogovorićemo se sa našim koalicionim partnerima. Srpska koalicija ‘NADA’ nastavlja da traje i nakon izbora”, rekao je za naš portal šef Informativne službe DSS-a, Uroš Piper.

Od “Patriotskog bloka” koji čine Dveri i drugi deo POKS-a, stižu poruke da tek slede razgovori o daljoj saradnji. Lider koalicije Boško Obradović ističe da su otvoreni za svaki vid dogovora.

“Spremni smo za obe opcije: I da svako ima svoj poslanički klub, kako bi bolje predstavio svoju politiku i da nastavimo koalicionu saradnju kroz zajednički poslanički klub”, kratko je poručio Obradović.

I stranke vlasti odvojeno u parlamentu

Iz stranka aktuelne vlasti nismo uspeli da dobijemo odgovor koliko će poslaničkih grupa biti formirano nakon što uđu u parlament.

Kako nezavnično saznajemo, izvesno je da Socijalistička partija Srbije i Jedinstvena Srbija imati odvojene poslaničke klube, dok će stranke sa liste koju je predvodila Srpska napredna stranka, PUPS i Socijaldemokratska partija Srbije, tek razgovarati sa naprednjacima o svom učešÄ‡u u parlamentu, ali je sasvim izvesno da će i oni imati odvojene poslaničke grupe.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE