Obrenovac, 02.10.2022

VREO EKOLOŠKI SEPTEMBAR


Izvor: nova.rs/Bojana Milovanovic/Lokalne novine | Obrenovac, 01.09.2021.
Ko ─çe sve iza─çi na ulicu

Foto:Nova.rs/E-Stock/Milos Rafailovic/Promo/Goran Srdanov/Nova.rs


Voda, vazduh i zemlja - za to ─çe se Srbija boriti ovog septembra. ─îini se da narasta ekološka svest, a sa njom i bunt zbog zaga─Ĺenja ┼żivotne sredine koje nas truje. O tome da ─çe ove jeseni ekologija biti u modi i da nas ─Źeka vreo septembar svedo─Źe brojni protesti koji su najavljeni u Beogradu i Srbiji - ovoga puta povod za izlazak na ulicu su odbrana prva na to da dišemo, pijemo, prava na ┼żivot.

Jedan za drugim ni┼żu se protesti, a prvi je zakazan za 3. septembar.

Povodom najavljenih istra┼żivanja litijuma i prate─çih ruda u opštini Rekovac, Grupa gra─Ĺana ‘’Neko brine za Leva─Ź’’ najavila je za 3. septembar protest pod sloganom „Odbranimo Rekovac“, na kome ─çe. izme─Ĺu ostalih, govoriti eko aktivisti iz Loznice, kao i Aleksandar Jovanovi─ç ─ćuta iz pokreta ‘’Odbranimo reke Stare planine’’. Organizatori skupa, navode da je istra┼żivanje litijuma na teritoriji Lev─Źa odobreno još 2017. godine, ali da su gra─Ĺani za to saznali tek u aprilu ove, te da su se odmah organizovali i alarmirali javnost kako bi spre─Źili dalja istra┼żivanja.

Prema saznanjima organizatora protestnog skupa, istra┼żivanja u Lev─Źu ve─ç su ra─Ĺena na dve lokacije tokom 2020. godine, a novi istra┼żni period od tri godine na površini od skoro 100 kvadratnih kilometara plodne pomoravske zemlje zapo─Źet je u aprilu ove godine. Navode i da je Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije rešenjem od 1. marta 2021. godine odobrilo firmi “Jadar Lithium“ d.o.o. iz Beograda geološka istra┼żivanja na podru─Źju sela Ursule u opštini Rekovac. Lokalna samouprava nije o tome obavestila stanovnike opštine, kao ni o prethodnim istra┼żivanjima koja su prošle godine obavljena u leva─Źkim selima Maleševo i Donja Sibnica.

Zbog zabrinutosti da ─çe opština Rekovac do┼żiveti sudbinu Jadra, Grupa gra─Ĺana ‘’Neko brine za Leva─Ź“ pokrenula je peticiju protiv eksploatacije litijuma na plodnoj zemlji Lev─Źa koju je ve─ç potpisalo više od hiljadu meštana.

Na teritoriji opštine Rekovac, za litijumom je prošle godine tragala australijska kompanija ‘’Jadar risorsiz“, a u istra┼żnim bušenjima otkriven je sastav litijuma i bora veoma sli─Źan onom iz okoline Loznice.

Lokalni ekološki aktivisti, odmah su podigli glas protiv istra┼żivanja na njihovoj zemlji i zapo─Źeli kampanju za informisanje stanovništva o svim rizicima koje nose istra┼żivanja i potencijalno otvaranje rudnika. Navode da je re─Ź o izuzetno plodnoj zemlji na kojoj su povrtarstvo, vinogradarstvo i sto─Źarstvo najva┼żnije privredne grane.

Na skupu koji ─çe biti odr┼żan u petak 3. septembra u opštini Rekovac, govori─çe dekan Šumarskog fakulteta prof.dr Ratko Risti─ç, agroekonomista prof.dr Miladin Ševarli─ç, geolog dr Miomir Komatina, eko aktivisti iz Loznice i Jagodine, kao i Aleksandar Jovanovi─ç ─ćuta iz pokreta „Odbranimo reke Stare planine“.

„Eko stra┼ża“

Dan kasnije, zahuhva se i u Beogradu, gde Eko stra┼ża organizuje „Protest za bezopasan vazduh“. Okupljanje je zakazano za 4. septembar u 18 sati na trgu Slavija.

„Vin─Źa gori, a sprema se nova sezona zaga─Ĺenja. Poslednji je momenat da se ponovo iza─Ĺe na ulicu, jer znamo kakva nas jesen i zima ─Źekaju. Vidimo se, nema izgovora“, navode iz Eko stra┼że.

„Ekološki ustanak“

Bunt se nastavlja velikim „Ekološkim ustankom“. Protest „Ustanak za opstanak – narod protiv Rio Tinta“, bi─çe organizovan 11. septembra u Beogradu. Okupljanje ─çe biti u 14 sati u Pionirskom parku, ispred Andri─çevog Venca, a poziv upu─çuju ekološke organizacije i pojedinci okupljeni oko „Ekološkog ustanka“.

Prvi „Ekološki ustanak“ odr┼żan je 10. aprila u Beogradu i tada je u odbranu vode, vazduha i zemlje stalo više od 10.000 grašana i aktivista iz svih krajeva Srbije.

„Dok se Srbija davi u sopstvenim fekalijama i nestaje u otrovu svetskih rudarskih kompanija, narod u Gornjim Nedeljicama sprema se za odbranu svojih njiva i ognjišta. Pred nama je najve─çi neprijatelj ikada! Njegovo ime je Rio Tinto. Ovo više nije pitanje ni za struku ni za nauku. Ovo je pitanje osnovnog ljudskog dostojanstva i hrabrosti. Mi jednostavno više nemamo prava da ─çutimo. MI više nemamo vremena. Ovo je poslednja prilika da sa─Źuvamo ono što nam je jedino preostalo. To su naše reke, naše šume, naša zemlja i ljud“, rekao je za Nova.rs jedan od vo─Ĺa pokreta Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanovi─ç ─ćuta.

Kako je najavljeno, Ekološki „ustanak za opstanak“ po─Źinje svoj put u Nedeljicama, jer RIO TINTO je paradigma svega što nam se u ovom okupiranom društvu dešava, a potom ─çe nastaviti sa skopovima širom Srbije da bi sve kulminiralo u Beogradu, 11-tog septembra na Andri─çevom vencu, tamo gde se sve odluke, pa i one o ┼żivotu i smrti, donose.

„U odbranu zdravlja ljudi, zdrave ┼żivotne sredine i prava na ┼żivot na svojoj zemlji nema i ne─çe biti kompromisa, zato ustaju i struka i motika! Narod protiv RIO TINTA jer smo i protiv trovanja, gušenja, ┼że─Ĺi, zaga─Ĺenja, izrabljivanja, raseljavanja stanovništva, MHE, kolonizovanja Srbije, toksi─Źne vlasti, mafije, nejednakosti…. gra─Ĺani ─çe sami nastaviti niz“, navode ekološki aktivisti.

Oni upu─çuju i pozov svim ekološkim i stru─Źnim organizacijama i hrabrim pojedincima, koji brane svoje ugro┼żene krajeve širom Srbije, na zajedni─Źki ustanak u odbranu sopstvene budu─çnosti.

„Na delu je ultimativna veleizdaja. U toku je sveopšti napad na sve što je zdravo u ovoj zemlji. Ljudi i prirodna bogatstva su postali plen profitera i korumpirane vlasti. Zato pozivamo sve gra─Ĺane da stanu u dobranu naše vode, našeg vazduha, naše zemlje i na kraju, samog ┼żivota, nas i generacija koje dolaze. Ustanimo svi“, navode ekološki aktivisti u pozivu.

Na ekološki ustanak pozivaju i proslavljene glumice Ceca Bojkovi─ç i Jelisaveta Sabli─ç.

„Dragi gra─Ĺani naše lepe Srbije, ne zaboravite da po Ustavu svi mi imamo prava na zdravu ┼żivotnu sredinu. Ali, pored ve─ç postoje─çih zaga─Ĺiva─Źa, planira da nam do─Ĺe ozgloglašena kompanija Rio Tinto, koja bi otpo─Źela eksploataciju rudnika litijuma u dolini reke Jadar“, rekla je Bojkovi─ç.

Ona je istakla da nam zbog toga preti veliko zaga─Ĺenje.

„Dolazak Rio Tinta otvorio bi vrata svima koji bi da o─Źiste svoju zemlju od zaga─Ĺenja, pa bi Srbija tako bila pretvorena u jednu veliku deponiju. U ime ─Źega se to radi? U ima napretka ekonomije, profita? Nema praštanja za trovanje prirode. To je zlo─Źin koji se ne prašta. Naš opstanak zavisi od zdrave prirodne sredine, kakav ─çemo vazduh udisati i kakvu vodu piti. Zato do─Ĺite da zajedno dignemo svoj glas u odbranu prirode. Do─Ĺite u subotu, 11. septembra u 14 sati u Pionirski park u Beogradu. ─îekamo vas“ zaklju─Źila je Bojkovi─ç.

I njena koleginica Jelisaveta Seka Sabli─ç iz petnih ┼żila se zala┼że za o─Źuvanje ┼żivotn sredine i poziva na „Ekološki ustanak“.

„Ja molim i pozivam, da sam mo─çna svima bih naredila, da svi do─Ĺemo 11. septembra u Pionirski park, subota u 14 ─Źasova, na protest i da nastavimo sa protestima sve dok se ne zaustavi ovo bezumlje, ova alava otima─Źina i plja─Źka koja se doga─Ĺa pred našim o─Źima i pored našeg, još uvek, zdravog razuma. Dakle, oni neki tamo, oni nam otimaju šume, planine, njive, zemlju… Otimaju vazduh. Otimaju reku, vodu koje sve manje ima u celome svetu, pa i kod nas. Zaista sam se uznemirila i uzbu─Ĺena sam što ovo govorim. Dakle, zaista svako mora da unese deli─ç svoje energije i da doprinese borbi za opstanak i borbi za ┼żivot. Mo┼żemo mi to. Vidimo se 11. septembra u Pionirskom parku, subota 14 ─Źasova“, rekla je Jelisaveta.

U─Źeš─çe na skupu najavila je i ve─çina opozicionih organizacija me─Ĺu kojima su SSP, Narodna, DS, Ne davimo Beograd…

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE