Obrenovac, 13.08.2022

STIGLA PODRŠKA


Izvor: nova.rs/Milica Bo┼żinovi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 05.12.2021.
Vašington post o blokadi u Srbiji

Foto:Vesna Lali─ç/Nova.rs


Vašington post piše o blokada i navodi da je hiljade ljudi u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji blokiralo glavne puteve i mostove protestuju─çi protiv planiranog rudnika litijuma, uprkos upozorenjima policije i kampanji zastrašivanja koju su vlasti pokrenule protiv demonstranata.

Zvi┼żducima i skandiranjem „Ustani! Ustanak!“ demonstranti su zaustavili saobrac╠üaj na glavnom autoputu koji prolazi kroz srpsku prestonicu. U Nišu je blokirana glavna ulica u centru grada, kao i most na Dunavu u Novom Sadu, piše Vašington post.

Vašington post piše i o tu─Źi do koje je došlo u Novom Sadu, kao i o incidentu u Beogradu kada su ba─Źene baklje na demonstrante.

Uniformisana policija nije bila vidljiva tokom dvo─Źasovnih protesta koje je Vašington post ocenio kao „najmasovnije demonstracije protiv populisti─Źke vlasti u Srbiji u poslednjih nekoliko godina“.

List navodi da je to bio drugi takav protest širom zemlje koji su organizovale ekološke grupe „usred sve vec╠üeg nezadovoljstva javnosti autokratskom vladavinom predsednika Srbije Aleksandra Vu─Źic╠üa“.

Ekološke grupe kritikovale su Vu─Źic╠üevu populisti─Źku vladu da se ne bori u dovoljnoj meri sa široko rasprostranjenim zaga─Ĺenjem. Oni su posebno protiv dva zakona koja je usvojio parlament, a za koje tvrde da postavljaju temelje za iskopavanje litijuma u zapadnoj Srbiji, piše Vašington post.

U znak prkosa, Vu─Źic╠ü je ignorisao proteste i otputovao na lokaciju na kojoj ÔÇőÔÇőkompanija Rio Tinto planira da po─Źne iskopavanja. Iz njegove kancelarije su rekli da ┼żeli da razgovara sa meštanima o projektu, prenosi ameri─Źki list.

„Naš cilj je da vodimo civilizovan razgovor, a ne pod pritiskom sa ulice“, rekao je Vu─Źic╠ü prore┼żimskoj televiziji Pink, prenosi list.

Vu─Źic╠ü i drugi srpski zvani─Źnici osudili su proteste, navode─çi da ih finansira Zapad da bi destabilizovali zemlju i doveli opoziciju na vlast.

Ministar odbrane Nebojša Stefanovi─ça saopštio je da blokada mostova, autoputeva, saobra─çajnica i paralisanje ┼żivota u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji nije na─Źin za bilo kakvo izra┼żavanje mišljenja, ve─ç je grubo kršenje prava najve─çeg dela gra─Ĺana.

Mnogi demonstranti su se ┼żalili da su policajci dolazili u njihove domove i upozoravali ih da bi mogli da se suo─Źe sa pravnim posledicama i kaznama ako budu u─Źestvovali na ekološkim skupovima. Aktivistkinja Danijela Vujoševi─ç iz Niša je rekla da je policija ujutru došla u njenu kuc╠üu da je upozori da su protesti „krivi─Źno delo“.

Vašington post navodi i da je policija objavila broj telefona na koji gra─Ĺani mogu da prijave nasilje izazvano blokadom saobra─çajnica.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE