Obrenovac, 19.08.2022

ZELENA AGENDA I ODRŽIVA POVEZANOST


Izvor: nova.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 08.12.2021.
Srbija dobila saglasnost svih zemalja EU za otvaranje klastera 4

Foto:Shutterstock


Srbija je dobila saglasnost svih zemalja članica Evropske unije za otvaranje klastera četiri - Zelena agenda i održiva povezanost.

Taj klaster objedinjuje poglavlja vezana za transport, energetiku, transevropske mreže, zaštitu životne sredine i klimatske promene.

U proteklih godinu dana Srbija je zaokružila zakonski okvir u oblasti rudarstva i energetike.

Novim Zakonima o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti i racionalnoj potrošnji energije, pruža se i pomoć građanima, kakvu Evropska unija daje godinama za izolaciju, zamenu stolarije, kotlova za grejanje i omogućavanje domaćinstvima da sama proizvode struju iz solarnih panela.

Javna energetska preduzeća se reformišu – iz EPS-a je izdvojen elektrodistributivni sistem, a u „Srbijagasu“ razdvojena je delatnost transporta od distribucije gasa.

„Doneli smo plan o strateškim rezervama nafte koje treba da budu 61 dan, danas su one 29 dana u Srbiji. Dakle, krenuli smo sa tim nekim strukturnim promenama koje su jako važne i predstavljaju korak ka otvaranju tržišta. Ne može Srbija da bude u energetskom smislu zatvorena, ona je tranzitna država, mora da se energetski razvija, ali zdravo, upravo kroz Zelenu agendu“, rekla je nedavno Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

I u resoru životne sredine kažu da su zakone uskladili sa evropskim, a u okviru Zelene agende razvijaju četiri stuba aktivnosti: prvi – donet je dugoročni Zakon o klimatskim promenama i u toku je izrada 11 pratećih podzakonskih propisa, drugi – trogodišnji „Program cirkularne ekonomije“, a treći – donet je i Zakon i Program zaštite prirode.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE