Obrenovac, 02.10.2022

KRENI, ─îITAJ STANI


Izvor: nova.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 14.01.2022.
EU pozvala Prištinu da omogući glasanje na referendumu

Foto:Shutterstock


Portparol Evropske unije Peter Stano pozvao je danas vlasti u Prištini da omogu─çe Srbima na Kosovu i Metohiji da glasaju 16. januara na referendumu o ustavnim promenama, naglasivši da svi gra─Ĺani imaju demokratsko pravo da glasaju na izborima i u drugim izbornim procesima.

„Sa ┼żaljenjem konstatujemo da kosovske vlasti nisu dozvolile organizaciju glasanja za referendum“, rekao je Stano i pozvao privremene prištinske vlasti da primene „postoje─çu praksu glasanja u organizaciji OEBS-a“.

Stano je naveo da je šef diplomatije EU ┼Żozep Borelj sino─ç telefonom razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vu─Źi─çem, a kasnije i s predsednikom vlade u Prištini Aljbinom Kurtijem.

"Borelj je ponovio stav EU da svaki Srbin na Kosovu mora imati mogu─çnost da da svoj glas kroz proces 'skuplja─Źkih kutija', koji organizuje OEBS", naveo je Stano.

Portparol Unije je istakao da "gra─Ĺani ne smeju da pla─çaju cenu politi─Źkih razmirica, pogotovo kada je re─Ź o demokratskim procesima".

Stano je naglasio da svi gra─Ĺani, uklju─Źuju─çi i Srbe na KiM, imaju demokratsko pravo da glasaju na izborima i u drugim izbornim procesima.

Portparol EU podse─ça da OEBS ima ustanovljenu dugogodišnju praksu organizacije glasanja putem ”skupljanja glasa─Źih listi─ça”, koja se koristila 2012, 2014, 2016, 2017 i 2020. godine.

Stano je uputio poziv stranama da na─Ĺu obostrano prihvatljivo rešenje koje bi omogu─çilo glaa─Źima koji ┼żive na Kosovu da sprovedu svoje demokratsko pravo i pozvao obe strane da o tome ”razgovaraju kroz dijalog kome posreduje EU”.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE