Obrenovac, 02.10.2022

KARAVAN PROMENE


Izvor: Kurir.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 25.05.2021.
Javna slušanja o Ustavu u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu

Foto:Ana Paunković


Skupštine Srbije doneo je odluke o organizovanju više javnih slušanja o promenama Ustava, i to u Nišu, Novom Sadu, Beogradu i Kragujevcu.

Predsednica Odbora za ustavna pitanja Jelena Žarić Kovačević najavila je da će se javno slušanje u Nišu održati 26. maja, a da će na sastanak biti pozvani, pored poslanika i članova odbora, predsednica Vlade Ana Brnabić, ministarka pravde Maja Popović, sudija Ustavnog suda Srbije i član Venecijanske komisije za Srbiju Vladan Petrov, gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Poziv će biti upućen predsedniku i sudijama Apelacionog suda u Nišu, predstavnici Odeljenja Upravnog suda u Nišu, predstavnici Prekršajnog apelacionog suda u Nišu, predstavnici Privrednog apelacionog suda u Nišu, predsedniku Advokatske komore u tom gradu, kao i direktoru Pravosudne akademije, a mogu prisustvovati i ostali zaintresovani.

Peto javno slušanje biće 27. maja u Domu Narodne skupštine, a pored zvaničnika biće pozvani i ambasadori zemalja članica EU, zatim amabasadori Velike Britanije, SAD, Kanade, kao i predstavnici međunarodnih organizacija, delegacije EU u Srbiji, OEBS, Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu.

U ponedeljak 31. maja 2021. održaće se sledeće javno slušanje i to u Novom Sadu, a 2. juna 2021. u Kragujevcu.

I tu će, prema rečima Žarić Kovačević, biti pozvani Brnabić, Popović, Petrov, gradonačelnici, predstavnici pravosudnih organa, odnosno sudova kao i u Nišu.

Prema ranijoj najavi, u ponedeljak 24. maja, biće održano još jedno javno slušanje u parlamentu na temu promene Ustava u oblasti pravosuđa.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dacic najavio je ranije da će parlament na sednici 8. juna razmatrati pitanje promene Ustava, odnosno predlog odluke da se pokrene procedura ustavnih promena.

Dačić je objasnio da bi posle toga Odbor za ustavna pitanja trebalo da utvrdi predlog teksta ustavnih promena o kojem će ponovo odlučivati Narodna skupština, posle čega će uslediti referendum na kojem će se o predlozima izjasniti svi građani.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE