Obrenovac, 16.01.2019

OLAK┼áICE ZA SOCIJALNA PREDUZE─ćA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 01.04.2018.
Zakon o socijalnom preduzetništvu pred poslanicima krajem godine

Foto:Nebojša Mandić


´╗┐

Zakon o socijalnom preduzetništvu, koji bi omogu─çio bolje funkcionisanje socijalnih preduze─ça koja zapošljavaju ranjive grupe gra─Ĺana, na─çi ─çe se pred narodnim poslanicima u poslednjem kvartalu 2018. godine.

To je za Tanjug potvrdila pomo─çnica ministra za rad, zapošljavanje, bora─Źka i socijalna pitanja Bojana Stani─ç i dodala da se "trenutne ideje" Nacrta zakona odnose na olakšavanje poslovanja socijalnim preduze─çima.

"Ono što se o─Źekuje od ovog zakona jesu pre svega olakšice za socijalna preduze─ça. Socijalna preduze─ça bila bi oslobo─Ĺena pla─çanja poreza i doprinosa za zaposlene prvih 24 meseca i PDV-a", ukazuje Stani─ç.

Prema Nacrtu zakona, dodaje ona, ideja je da korisnici socijalnih preduze─ça budu podeljeni u tri kategorije - lica koja se te┼że zapošljavaju (osobe sa invaliditetom), posebno ranjivi (starija populacija, manjine, ┼żrtve nasilja, trgovine ljudima...) i radno sposobni korisnici socijalne pomo─çi.

Procenjuje se da u Srbiji posluje oko 1.200 socijalnih preduze─ça, u kojima je zaposleno oko dest hiljada ljudi, a u kojima se anga┼żuje i oko 20.000 volontera.

Ideja rada socijalnih preduze─ça je da profit ne slu┼żi uve─çanju imovine vlasnika, ve─ç zapošljavanju ljudi koji te┼że dolaze do posla ili se bave odre─Ĺenim socijalnim i medicinskim uslugama, obrazovanjem, zaštitom ┼żivotne sredine ili kulturnim aktivnostima u zajednici.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE