Obrenovac, 08.04.2020

VETAR U LEĐA IZ KOMŠILUKA?


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 02.01.2019.
Čemu Srbija može da se nada tokom rumunskog predsedavanja EU?

Foto:Shutterstock
Vetar u leđa iz komšiluka - tako rumunsko predsedavanje vidi zvanični Beograd. Na tronu prijateljska zemlja, jedna od pet članica Unije koje nisu priznale Kosovo.

"Očekujemo nastavak procesa proširenja, u našem konkretnom slučaju nastavak pregovaračkog procesa i otvaranje novih pregovaračkih poglavlja", kaže pomoćnik ministra za evropske integracije Ksenija Milivojević.

Podseća da Srbija u ovom trenutku ima pet poglavlja koja su u potpunosti tehnički spremna. Poglavlje 9 o finansijama, koje je u dva navrata ostalo u fioci, 2 - o slobodi kretanja radnika, 4 - o slobodi kretanja kapitala, poglavlje 14 koje se tiče transporta, 21 - transevropskih mreža, a radi se i na poglavlju 28 o pravima potrošača.

Otvorenih pitanja sa Rumunijom nemamo, zainteresovana je za stabilnost regiona, i zato zadržava fokus na zapadnom Balkanu.

"Svi treba da se uključimo i pružimo tehničku podršku kako bi Srbija otvorila nova poglavlja ili zatvorila već otvorena. Iskazujemo svu podršku Srbiji i mislim da toga treba da budu svesni i Brisel i Bukurešt. Sve članice treba da podrže Zapadni Balkan i proces proširenja koji je za nas prioritet", poručila je premijerka Rumunije Viorika Dančila.

Nije uobičajeno, ali najviši zvaničnici Rumunije gostovali su u Beogradu neposredno pred početak predsedavanja.

"Hvala komšije - takva pomoć zapravo nam treba i takvu pomoć države koje pristupaju EU moraju da imaju da bi mogle da pristupe", ukazuje Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Uz to, i da drže tempo u usklađivanju zakonodavstva jer, prema poslednjem izveštaju, ispunili smo svega 44 odsto planiranog. Od 35 poglavlja, u osam Brisel ne vidi napredak. Sad nam je dobar komšija na tronu.

Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike, međutim, smatra da treba imati umerena očekivanja, jer će predsedavanje Rumunije biti obeleženo Bregzitom i dogovorom o budućnosti Evropske unije, kao i pregovorima o budućem evropskom budžetu.

"Parlamentarni izbori će se održati tokom rumunskog predsedavanja i u tim okolnostima za Srbiju, ali i za druge države kandidate, izuzetno je važno da nastave sa internim reformama i da se pripremaju na način kao da će se pregovori otvoriti svakog časa", ističe Majstorović.

Vladimir Međak ipak veruje da će se o proširenju EU pričati.

"Verujem da će Rumuni to stavljati na agendu, biće bolje nego da je neka država koja nije zainteresovana. Ali, s druge strane sam predsedavajući može da predloži agendu, može u određenom trenutku da je pogura, ali ne može da je nametne pogotovo kada imamo ovako velike stvari u pitanju", objašnjava Međak.

Za srpsku Vladu 2019. biće godina za analizu ispunjavanja obaveza iz šesnaest otvorenih poglavlja

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE