Obrenovac, 03.08.2020

Đurić: Vodi se histerična kampanja protiv rešenja za KiM


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 02.09.2018.
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da postoji 'sumanuta, gotovo histerična kampanja protiv bilo kakvog rešenja za KiM'

Foto:Tanjug/Zoran Žestić
On je naveo da ta kampanja postoji u vladajućim krugovima Prištine, delu međunarodne zajednice, ali i unutar zemlje.

Đurić kaže da strahuje da takvim stavom oni polako stvaraju kritičnu masu protiv rešenja.

"To nije ono što je u srpskom interesu. Svakoga dana smo sa ovakvim pristupom i Prištine i međunarodne zajednice, a i kod nas, sve dalji od rešenja, a to nije u našem interesu", kazao je Đurić za RTS.

Upitan da prokomentariše izjavu ministra inostranih poslova Nemačke Masa, koji je ponovio da se Berlin protivi promene granica, Đurić je kazao da to samo govori o tome koliko je predsednik Aleksandar Vučić bio u pravu "kada je vapio za time da je potrebno jedinstvo u Srbiji, ako hoćemo da bilo šta dobijemo za naš narod i našu zemlju".

"Očigledno je da je i za Nemačku i Veliku Britaniju i mnoge druge velike i uticajne zapadne zemlje, koje imaju vojsku na KiM, nezavisno Kosovo zakucano na celoj teritoriji KiM. Oni smatraju svaki kvadratni kilometar naše južne pokrajine nezavisnom teritorijom i smatraju da nije potrebno da Srbija u teritorijalnom smislu tu bilo šta dobije", kazao je Đurić.

Ukazao je i na to da ima i dosta onih u Srbiji, "Janjića, Jankovića, Jeremića...koji imaju potpuno identičan stav stavu koji iznosi Kadri Veselji".

"Zbog toga smo apelovali na jedinstvo i zato ste mogli čuti i od predsednika Vučića koliko je teško promeniti tu katastrofalno lošu našu poziciju. Zbog toga mi želimo nešto da dobijemo, jer za veliki uticajan deo mi ništa nemamo", naveo je direktor vladine Kancelarije za KiM.

Naveo je da je izjava mitropolita Porfirij da je pitanje KiM najbolnije i da ne sme biti zloupotrebljeno zarad bilo čijih partijskih i ličnih interesa, razuman i racionalan stav.

"Uveren sam da tiha većina, ali snažna većina sveštenstva, kao i naš narod, racionalno i razumno gleda na pitanje KiM, za razliku od onih koji se zaklanjaju iza svešteničkih mantija, a u stvari se bave politikom", naveo je Đurić.

On je podsetio na današnju izjavu Bedžeta Pacolija da su srpske crkve i manastiri na KiM albanski i kazao da su se mnogi smejali kada se govorilo da su neophodne zaštićene zone za crkve na KiM.

"Govorili su - ne, to je sve naše. Sada vidimo da albanski političari otvoreno govore da su to albanske crkve i manastiri. Kako su se smejali tome, tako su se smejali i tome da će u Srbiji biti privredni rast, a danas smo po tome treći u Evropi", dodao je Đurić.

Istakao je da je u Srbiji potrebno naučiti da se na vreme i racionalno posmatraju stvari.

"Bojim se da na pitanju KiM to ne shvatimo prekasno. Mi nećemo odustati, ali situacija je veoma ozbiljna i mnogo nam otežava to što nas i kod kuće vuku za noge", zaključio je Đurić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE