Obrenovac, 24.09.2020

SARADNJA I MAKSIMALNO POVERENJE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 02.11.2018.
Vulin: Odnosi Srbije i Francuske tradicionalno prijateljski

Foto:Tanjug
Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je u četvrtak u Beogradu sa državnom sekretarkom Ministarstva odbrane Francuske Ženevjev Darjesek i tom prilikom su zaključili da je saradnja dve zemlje u oblasti odbrane razvijena, ali da postoji mogućnost za njeno intenziviranje uz značajne potencijale.

Darjesek je posetila Beograd povodom obeležavanja 100 godina od završetka Velikog rata.

Kako je istakao ministar Vulin, a navodi se u saopštenju, upravo je savezništvo u Prvom svetskom ratu dalo snažan pečat odnosima dve zemlje koje u ovoj godini obeležavaju 139 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Odlični odnosi, prema rečima ministra Vulina, koje su uspostavili predsednici Srbije i Francuske Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, i danas su stabilni i tradicionalno prijateljski, a daljem unapređenju doprineće predstojeći susreti dva predsednika u Parizu i Beogradu.

Ministar odbrane istakao je na sastanku da je transformacija tzv. "Kosovskih snaga bezbednosti" u tzv. "vojsku Kosova" za Srbiju neprihvatljiva, jer svaka odluka o izgradnji paravojnih formacija na Kosovu i Metohiji predstavlja kršenje Rezolucije 1244 prema kojoj KFOR predstavlja jedinog odgovornog nosioca i garanta bezbednosti i stabilnosti na prostoru južne srpske pokrajine.

Ministar Vulin zahvalio je na dosadašnjem učešću pripadnika francuske vojske u snagama KFOR-a.

On je poručio i da Srbija ostaje vojno neutralna i privržena svojoj dosadašnjoj poziciji, koju ne namerava da menja ni u budućem periodu.

Državna sekretarka Darjesek izjavila je da Francuska ima veliko povorenje u Vojsku Srbije, kao i da razume brigu države Srbije zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

Takođe je rekla da sve treba da se odvija u skladu sa Briselskim sporazumom.

Takođe, Darjesek je istakla i da ima poverenje u državu Srbiju koja je zemlja prijatelj i koja je značajna na prostoru zapadnog Balkana zbog njegove stabilnosti, ali i stabilnosti čitave Evrope.

Vulin i Darjesek zaključili su da je saradnja Srbije i Francuske u oblasti odbrane razvijena, ali da postoji mogućnost za njeno intenziviranje uz značajne potencijale, navodi se u saopštenju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE