Obrenovac, 16.01.2019

Dačić: Srbija će učestvovati na Samitu EU u Sofiji


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 04.04.2018.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će Srbija učestvovati na samitu EU-Zapadni Balkan, u Sofiji, ali da će 'dobro proučiti situaciju kako nikome ne bi dala alibi da tvrdi da je doprinela priznanju Kosova'

Foto:D.Milenković/RAS Srbija
On je novinarima, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Burundija, rekao da je ideja Bugarske, kao predsedavajuće Evropskoj uniji, da napravi samit na kojem bi se otvorio put daljem proširenju EU.

"To je samit na kojem učestvuju šefovi država i vlada. U ovom trenutku, Srbija će svakako učestvovati na tom samitu. Ali imajući u vidu sve ove stvari, dobro ćemo voditi računa i proučiti celu tu situaciju kako ne bismo dali alibi bilo kome da može sutra da tvrdi da smo mi svojim potezima doprineli priznanju Kosova", rekao je Dačić.

On je napomenuo da slučajevi Katalonije, Kipra, kao i "separatistički problemi u nekim zemljama", pokazuju da je situacija sada drugačija nego pre 10 godina kada je nezavisnost Kosova jednostrano proglašena.

Samit u Sofiji zakazan je za 17. maj. Španija je najavila da ne želi da njen premijer bude za istim stolom sa predstavnikom Prištine, a sličan stav čuo se i u prestonicama još nekih članica EU koja ne priznaju nezavisnost Kosova - Rumunije i Kipra.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE