Obrenovac, 21.09.2020

RAZMENA TERITORIJA NE BI BILA DOVOLJNA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 05.11.2018.
Brnabić o Kosovu: Moramo da se sretnemo na pola puta

Foto:Printscreen
Srbija i Kosovo* su daleko od sveobuhvatnog mirovnog rešenja, uprkos spremnosti za razgovor o eventualnoj razmeni teritorija u cilju rešavanja kosovskog pitanja, kaže premijerka Ana Brnabić za "Fajnenšel tajms".

Razmena teritorija, čak i kad bi bila dogovorena, ne bi bila dovoljna za sporazum o miru, upozorila je ona.

- Pandorina kutija je otvorena pre tačno 10 godina, kada su zemlje priznale nezavisnost Kosova. Ono što pokušavamo da uradimo je da zatvorimo tu Pandorinu kutiju. Ne možete da kažete da smo pre 10 godina bili spremni da menjamo granice, a da danas ne možemo da razgovaramo o promeni granica- rekla je Brnabić za britanski list tokom nedavnog boravka u Oksordu.

Ali, kako kaže, to je samo jedan deo mogućeg konačnog rešenja.

- Konačno rešenje, ako se postigne, moraće da bude sveobuhvatnije. Moraće da obuhvati ljudska i manjinska prava, ekonomsku saradnju, dugoročnu saradnju Srba i Albanaca, učenje jezika i kulturno nasleđe, crkve i manastire - naglašava premijerka.

Lično bi, kako kaže, volela neku vrstu sporazuma što pre.

- Ali mislim da u realnosti nismo blizu sporazuma- rekla je Brnabić.

Londonski list ocenjuje da premijerkina oprezna napomena podseća da lideri Srbije i Kosova razgovaraju o izuzetno delikatnim kulturnim, istorijskim, političkim i teritorijalnim pitanjima, a da je napredak daleko od garantovanog, uprkos tome što SAD i EU podržavaju dijalog.

- Često kažemo da smo trenutno zaglavljeni u pomalo šizofrenoj poziciji koja je između politika 21. veka i 19. veka - rekla je Brnabić misleći na povremeno izbijanje etničkih tenzija pa čak i nasilja ove godine na Kosovu.

Ona je rekla da lideri kosovskih Albanaca prave krupnu grešku ako misle da će dijalog sa Beogradom rezultirati formalnim priznanjem kosovske nezavisnosti od strane Srbije.

- Ako misle to - ''da, Srbija će priznati našu nezavisnost'', očigledno je da se to neće dogoditi - rekla je Brnabić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE