Obrenovac, 19.05.2019

OPTIMISTIČAN STAV ČLANICA VLADE


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 06.05.2018.
Ministarke još veruju da brzo ulazimo u EU

Foto:Zorana Jevtić/Dado Đilas
Uprkos vesti da u budžetu Unije do 2027. nema stavke o proširenju, Mihajlovićeva i Joksimovićeva veruju da Srbija neće biti oštećena.

To što u budžetu EU do 2027. godine nema stavke o proširenju, potpredsednicu Vlade Srbije Zoranu Mihajlović i ministarku za EU Jadranku Joksimović nije mnogo zabrinulo, već i dalje veruju da do ulaska u Uniju nećemo dugo čekati.

Kako kaže Mihajlovićeva, kada u Srbiji budu uspostavljeni evropski standardi u ključnim oblastima, sve članice Unije podržaće ulazak naše zemlje u EU.

"Nije cilj Srbije ulazak u EU samo da bismo postali nova članica, već pre svega da bismo uspostavili i primenili evropske standarde u Srbiji jer će to doneti bolji život naših građana. S druge strane, dobra je vest da je u predlogu novog višegodišnjeg budžeta EU za 1,2 puta povećan IPA fond, iz koga se izdvaja novac za reforme u zemljama kandidatima za EU", kazala je Mihajlovićeva za Kurir.

Ona ističe da Srbija "nije tražila nikakvu prečicu za ulazak u Uniju".

"Jedino traži da Brisel i zemlje članice realno vrednuju reforme koje sprovodimo i napore koje ulažemo da bismo ispunili sve standarde za članstvo. A kada u Srbiji budu uspostavljeni evropski standardi, najviše u oblasti pravosuđa, zdravstva, obrazovanja i zaštite životne sredine, sve članice će podržati ulazak Srbije u EU", rekla je Mihajlovićeva.

Komentarišući budžet EU, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da nema potrebe da se unose negativna očekivanja.

"Ukoliko neka od država, na primer Srbija, bude spremna za članstvo, njen prijem će, ipak, biti omogućen", rekla je ona.

"Naše je da radimo svoj posao, da koristimo sve instrumente i novac koji nam je na raspolaganju za održivi razvoj države i građana. Evropski put će nam narednih godina dati i stabilnost, ali i znatna bespovratna finansijska sredstva i ne vidim zašto to ne bismo iskoristili", rekla je Joksimovićeva i dodala da u novom budžetu EU nije predviđen specifičan razdel sa novo proširenje, jer nijedna država kandidat trenutno nije pred stupanjem u Uniju.

Kuburovićeva sa francuskim ambasadorom
Mondoloni: Francuska podržava Srbiju na EU putu


Ministarka pravde Nela Kuburović razgovarala je sa ambasadorom Francuske Frederikom Mondolonijem o saradnji dve zemlje u oblasti pravosuđa i o daljem unapređenju bilateralnih odnosa. Tim povodom, Mondoloni je izrazio potpunu podršku Francuske evropskom putu Srbije i ukazao da dve države imaju veoma dobru saradnju u oblasti pravosuđa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE