Obrenovac, 03.08.2020

SPROVODE SE REFORME


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 06.12.2018.
Joksimović: Politika proširenja nije prioritet EU, ali Srbija napreduje

Foto:Filip Plavčić
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je odluka zemalja EU da Srbija 10. decembra otvori dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu posledica činjenice da politika proširenja sada nije u prvom planu EU, ali da je važno da Srbija napreduje i nastavlja da sprovodi reforme.

Joksimović je novinarima u Skupštini grada rekla da je Srbija imala značajniji napredak u oblasti vladavine prava nego ranijih godina, a otvoriće manje poglavlja, te da nema elemanata da bude negativno ocenjena ni kada je reč o napretku u poglavlju 35, koje se takođe vrednuje prilikom odlučivanja o broju poglavlja koja će biti otvorena.

Ministarka je istakla da nije ni preterano zadovoljna, ali ni nezadovoljna brojem poglavlja koja će biti otvorena u ponedeljak.

"Dinamika postoji, otvaramo poglavlja, pokazujemo da se sprovode reforme. To je proces, nekad je uspešniji, nekad manje uspešan, ali je bitno da Srbija ide napred", rekla je Joksimović.

Ona je navela da je Srbija u Brisel poslala sedam pregovaračkih poglavlja koja su bila tehnički spremna za otvaranje, odnosno koja su prošla sve neophodne procedure i u Srbiji i u EU, napominjući da su sva poglavlja u pregovorima reformska.

Joksimović je istakla da je, prema njenim sazanjima, 19 zemalja dalo saglasnost za otvaranje najmanje tri poglavlja, da su neke zemlje tražile otvaranje četiri ili pet poglavlja, dok neke nisu bile ni za jedno, ali postignut je dogovor budući da se odluke o tome donose konsenzusom.

Ministarka je navela da EU nije u najboljoj formi da nosi politiku proširenja kao temu u predizbornoj atmosferi kada se zemlje spremaju za izbore za Evropski parlament, te podsetila da i Velika Britanija iduće godine izlazi iz EU.

"Ovaj broj poglavlja je pre svega, posledica toga da politika proširenja nije sada u prvom planu i nešto što pomaže zemljama EU da se pripremaju za buduće izbore", rekla je Joksimović.

Objasnila je da se poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, kao i poglavlje 35, koje prati implementaciju Briselskog sporazuma i dijalog Beograda i Prištine, uzimaju u obzir kada se donose odluke o tome koliko će novih poglavlja Srbija otvoriti.

"Ministar sam četiri godine, dobro znam šta smo radili pre tri godine i koliko smo poglavlja otvorili. Mogu da kažem da smo sada imali značajniji napredak u oblasti vladavine prava, a nismo otvorili toliko poglavlja", kaže Joksimovoć.

Kad je reč o poglavlju 35, ministarka je rekla da je tu moglo da se konstatuje potpuno odsustvo političke volje i konstruktivnih poteza od strane Prištine, koja ne samo da nije poštovala Briselski sporazum, već je unazadila ionako već lošu atmosferu i poverenje.

"Potezi Prištine izvrgli su ruglu koncept evropskih vrednosti koje treba da negujemo u regionu", rekla je Joksimović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE