Obrenovac, 08.07.2020

AMANDMANI SLEDEĆE NEDELJE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 07.03.2019.
U Skupštini Srbije završena načelna rasprava o zakonima iz oblasti poljoprivrede, turizma i ugostiteljstva

Foto:Tanjug/Zoran Žestić
Načelna rasprava o zakonima i izmenama i dopunama zakona iz oblasti poljoprivrede, turizma i ugostiteljstva na Prvoj sednici Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Srbije završena je juče nešto pre 16 sati, a rasprava o amndmanima je u zakazana za utorak u 10.

Na sednici na kojoj nije prisustvovao deo opozicionih poslanika, govorili su ministri Branislav Nedimović i Branko Ružić jer je pred poslanicima bio i zakon o Centralnom registru, koji je minisar državne uprave obrazložio u utorak, a koji podrazumeva da do septembra 2020. na jednom mestu budu objedinjeni i podaci građana iz 13 službenih evidencija.

Zahvaljući tom registru građani će štedeti i vreme i novac, rekao je Ružić koji je danas govorio o Jedinstvenom biračkom sipsku, nakon kritika poslanice SRS Vjerice Radete. Ružić je naveo da tvrdi da taj spisak nikada nije bio ažurniji.

Ministar poljoprivrede rekao je da će svi zahtevi koje su poljoprivredni proizvođači podneli za podsticajna sredstva u 2018. godini biti isplaćeni do kraja marta. Precizirao da su u pitanju svi zahtevi koji se odnose na mehanizaciju, tov i genetiku.

Jedna od tema jučerašnje sednice bilo je i meso, a tim povodom Nedimović je, odgovarajući na kritike poslanika SRS Milorada Mirčića, rekao da svinjsko meso šest meseci od zamrzavanja ili klanja ne može biti uvezeno u Srbiju, te naveo da Pravilnik o tome postoji već dve godine, kao i da to kontroliše veterinarska inspekcija na granici.

- Za goveđe meso je još rigoroznije - rekao je Nedimović.

Komentarišući predlog izmena i dopuna Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, koji je prethodno donet 2009. godine, Nedimović je kao veoma bitno ocenio to što će 600 preparata za zaštitu bilja ostati u upotrebi do ulaska Srbije u EU.

U raspravi o predlogu zakona o turizmu poslanici su najviše govorili o obaveznom depozitu koji se predlaže, a koji bi agencije polagale kako bi turisti mogli da budu obeštećeni ukoliko dođe do problema u poslovanju, poput onoga koji se desio agenciji Flaj Flaj Travel, a koji će (depozit), kako se moglo čuti, zavisiti od vrste aranžmana.

OBRADOVIĆ: OBAVEZNI DEPOZIT UGROZIĆE MALE TURISTIČKE FIRME

Lider Dveri Boško Obradović ocenio je da bi predlog Zakona o turizmu koji podrazumeva i uvodnje obaveznog depozita za turističke agencije, mogao da ugrozi više od 1.000 malih i srednjih preduzeća, odnosno turističkih organizacija u Srbiji.

- Interesantno je to da se ne zna koliko će dodatni depozit iznositi, on se određuje na predlog resornog ministra, što je skandalozno. U mnogim zemljama Evrope ne postoji nikakav obavezni depozit i postavlja se pitanje gde će se čuvati taj depozit i ko će njime manipulisati - rekao je Obradović u holu Skupštine Srbije čiji rad deo opozicionih poslanika bojkotuje.

Obradović je ocenio da će, ako taj dodatni teret bude više desetina hiljada evra, bez posla ostati 10 do 15.000 ljudi, plus njihove porodice koje žive od turizma, te je podsetio na slučaj kada je vlasnik male turističke agencije iz Trstenika zajedno sa suprugom popio otrov, jer "zahvaljujući državi nije mogao da posluje iako nije ostao dužan nijednom klijentu".

- Srpski pokret Dveri se zalaže za favorizovanje i pozitivno diskriminisanje domaćih privrednika u odnosu na strane, a posebno malih i srednjih porodičnih firmi kao što su turističke agencije - rekao je on.

Pokret Dveri Boška Obradovića postavio je pitanje šta predsednik Lige socijademokrata Vojvodine Nenad Čanak i novinar Milojko Pantić, za koga navode da pripada Liberalno-demokratskoj partiji, traže na građanskim protestima.

To nisu opozicione stranke, već stranke koje, tvrde Dveri, sarađuju s vlastima.

Ligaši Nenada Čanka nameravaju da "unište" naredni protest u Novom Sadu, a Čanka nazivaju "političkim prevarantom" i "provokatorom".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE