Obrenovac, 19.05.2019

Vojska Srbije dobila belgijske jurišne puške


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 07.05.2018.
Vojska Srbije dobila je 740 jurišnih pušaka belgijske proizvodnje SKAR-L, čime je završen projekat opremanja specijalne brigade od 1.500 vojnika.

Foto:Printscreen
To je izjavio za RTS pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović.

To je deo programa opremanja Vojske Srbije započetog pre dve godine sa ciljem da se unaprede njene operativne i funkcionalne sposobnosti.

Miloradović je rekao da je belgijska jurišna puška SKAR-L, koja je pre dva dana stigla u magacine Vojske Srbije, nabavljena po nalogu specijalnih jedinica i Generalštaba i da predstavlja jednu od najboljih puška te namene u svetu. 

"Njome su opremljene specijalne jedinice SAD, Britanije, Nemačke, Francuske i mnogih drugih zemalja. Tu pušku proizvodi čuvena fabrika FM iz Herstala, koja ima 120 godina tradicije", naveo je Miloradović. 

Kako je istakao, na isporuku puške se čekalo dugo zbog tri štrajka u fabrici u poslednjih godinu i nešto dana kao i zbog problema sa izdavanjem izvozne dozvole između Vlade Valonije i centralne vlade. 

Govoreći o projektu "1.500", Miloradović je rekao da je nabavljeno 26 različitih grupa naoružanja - najsavremenijih pušaka, pištolja, nišanskih sistema, ronilačke, penjačke, padobranske opreme. 

Dodao je da je nabavljeno i više stotina termovizijskih i opto-elektronskih sistema kojima je udesetostručena sposobnost vojske da noću uočava ciljeve na određenim koordinatama. 

Na pitanje šta podrazumeva projekat "1.500 plus", Miloradović je rekao da je reč o opremanju ostalih pešadijskih jedinica Vojske Srbije sličnim oružjem domaće proizvodnje. 

"To su modularna Zastavina puška 'M-17' koja koristi novi revolucinarni metak 6,5 mm, novi Teleoptikovi nišani, nove snajperske puške i vozila, kao i robotizovane platforme 'Mali Miloš', 'Lazar' i naša, domaća opto-izvidacka i elektronska oprema", naveo je Miloradović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE