Obrenovac, 27.01.2020

'Srbija nije vojno ugrožena'


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 08.10.2018.
Mojsilović: Stanje u Vojsci Srbije je redovno

Foto:A.Čukić
"Stanje u Vojsci Srbije je redovno i ona je spremna i opremljena da izvrši sve zadatke koji se pred nju postave", izjavio je načelnik Generalštaba general-potpukovnik Milan Mojsilović.

On je za RTS rekao da je Vojska Srbije, posle incidenata na severu Kosova, imala jasne i precizne zadatke i obavljala je pojačane aktivnosti, u skladu sa naređenjima predsednika Republike.

Mojsilović je dodao da je to sve što bi u podizanju borbene gotovosto mogao da kaže za javnost.

Prema njegovim rečima, vojnostrateška pozicija Srbije je takva da ona nije vojno ugrožena, a vojna neutralnost je definitivno održiva i na njoj treba raditi.

Srbija nije vojno ugrožena zemlja, ali postoji potreba da se sa pažnjom prati situacija u citavom regionu, ne samo kroz bezbednosne izazove već kroz sve one tokove koji se dešavaju u svetu, kao što je migrantska kriza, naveo je Mojsilović.

Prema njegovim rečima, region zaslužuje posebnu pažnju, s obzirom na prošlost, sadašnjost i budućnost.

Mojsilović je dodao da će, kao i njegovi prethodnici, raditi na povećanju operativnih sposobnosti kako bi VS mogla da ispuni sve misije i zadatke, u skladu sa strateškim dokumentima i sa onim što vojska treba da radi.

- Prevashodno pričamo o modernizaciji, o opremanju, o revitalizaciji pojedinog vida vojske i to je ono što treba da prati ne samo opredeljenje vojske, već i Ministarstva odbrane i najvišeg državnog rukovodstva - objasnio je Mojsilović i dodao da je na njegovoj listi prioriteta visoko postavljena briga o položaj vojnika, civila, podoficira i oficira.

Mojsilović je rekao da će mu bogato radno iskustvo pomoći jer zna i kako funkcionišu medunarodne organizacije ( NATO i EU), ali i komandirske i štabne dužnosti.

- Govorim ruski i engleski što je prednost u komunikaciji sa stranim partnerima. To je jedan od segmenata interoperabilnosti - sposobnosti zajednickog delovanja - rekao je general u intervjuu za emisiju "Dozvolite...".

Na ocene da je zbog službovanja u Briselu "pod zapadnim uticajem", on je odgovorio da je živeo i u Moskvi, i u Briselu, ali da nosi uniformu Srbije i da stvari gleda iz ugla interesa svoje zemlje.

Mojsilović kaže da vojska nikada nije počinjala rat, niti ga je tražila i izazivala jer vojnici najbolje znaju šta je rat i kakve strahote donosi.

- Ratno iskustvo je nešto što u svakom slučaju pomaže. Počnete više da cenite sve on napore da se oružana sila koristi kao krajnje sredstvo za dostizanje odredenih ciljeva - naveo je prvi čovek vojske.

Dodao je da mu iskustvo iz ratova 1991, 1992, NATO agresije, rad u jedinicama Prištinskog korpusa, učešće u protivterorističkoj akciji na jugu Srbije, pomaže jer je ono što je učio primenio u praksi.

On je rekao da na pitanje vraćanja obaveznog služenja vojnog roka gleda iz ugla profesije.

- To me rukovodi da razmišljamo o određenim kapacitetima, kada govorimo o teritorijalnoj i rezervnoj komponenti vojske, o sposobnosti građana da brane svoju zemlju, da kažem da ja sam za obavezno služenje vojnog roka - istakao je Mojsilović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE