Obrenovac, 21.09.2020

Sada je pravi trenutak za razvoj odnosa Srbije i SAD


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 09.09.2018.
Brnabić razgovarala sa prvim čovekom američke trgovine

Foto:Printscreen
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić zahvalila je državnom sekretaru SAD za trgovinu Vilburu Rosu na prvoj poseti našoj zemlji i istakla da je ovo pravi trenutak za razvoj naših političkih i ekonomskih odnosa.

- Ponosni smo na proslavu stogodišnjice od kada je u znak savezništva podignuta srpska zastava na Beloj kući - istakla je premijerka i navela da se naši bilateralni odnosi moraju temeljiti kako na zajedničkoj istoriji, tako i na potencijalima brojne srpske dijaspore i značajnim američkim investicijama u Srbiju.

Premijerka Brnabić zahvalila je gospodinu Rosu na tome što su Sjedinjene Američke Države od 2001. godine do danas obezbedile skoro jednu milijardu dolara razvojne pomoći za projekte u Srbiji, koji su podstakli naš privredni rast i unapredili rad lokalnih zajednica.

Sjedinjene Američke Države, kao jedan od najvećih stranih investitora, uložile su oko četiri milijarde dolara, a ove investicije su omogućile da se zaposli preko 17.000 radnika.

Premijerka je posebno naglasila značaj kompanija "NCR" i "Majkrosofta", čiji dolazak u Srbiju predstavlja veliki impuls za privredni i tehnološki razvoj. Takođe je istakla da je cilj Vlade da se naša ekonomija transformiše od ekonomije koja je primarno zasnovana na investicijama u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama, na čemu Vlada intenzivno radi.

Jedan od izazova je nedostatak 15.000 strčnjaka u IT sektoru, na čemu se radi kroz uvođenje novina u formalno obrazovanje i prekvalifikacijama za juniore programere, koje su namenjene ljudima sa talentom za IT i žele da promene karijeru.

Državni sekretar za trgovinu SAD Vilbur Ros posebno je istakao značaj vodećih američkih kompanija koje već posluju u Srbiji, ali je i naglasio da postoji još dosta prostora za investicije u našu zemlju.

Pohvalio je reforme koje se sprovode u Srbiji, i stoga očekuje intenzivniju ekonomsku saradnju i posebno istakao značaj potpisanog Memorandumada o razumevanju u oblasti infrastrukture između Srbije i SAD-a, koju vidi kao izvanrednu priliku za angažovanje američkih građevinskih, ali i svih drugih kompanija u našoj zemlji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE