Obrenovac, 11.08.2020

RASPRAVA SE NASTAVLJA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 09.10.2018.
Poslanici danas o zaštiti životne sredine i finansijskom planu RFZO

Foto:OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA
Skupština Srbije počeće danas raspravu o amandmanima na više predloženih zakona, medju kojima su izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine i izmene finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine stvaraju se formalno-pravni uslovi za konkurisanje za dobijanje sredstava iz IPARD fonda, a u skladu sa merama zaštite životne sredine.

Smisao izmena je u tome da se individualnim gazdinstvima i fizičkim licima pomogne da ispune sve što je potrebno da participiraju i traže sredstva iz tog fonda.

Kada je reč o izmenama finansijskog plana za RFZO za 2018. godinu, resorni odbor za budžet, finansije i kontrolu trošenja javnih sredstava dao je saglasnost za njegovu izmenu, a na sednici je rečeno da se prihodi, odnosno rashodi uvećavaju za 4,1 milijardu dinara.

Navedeno je da će se sredstva u iznosu od dve milijarde dinara koristiti za lecenje retkih bolesti, a ostatak za izdavanje lekova na recept, isplatu bolovanja i nabavku medicinskih pomagala.

Opozicija je saglasna da treba povećati sredstva za lečenje pacijanata od retkih bolesti, ali su tokom načelne rasprave kritikovali odnos vlasti prema privatnim fondacijama kao što je "Podrži život" Sergeja Trifunovića.

Tokom rasprave o zaštiti životne sredine poslanici većine, ali i pojedini iz opozicije su govorili o akciji "Očistimo Srbiju" i nekadašnjem ministru ekologije Oliveru Duliću koji je, kako su naveli, samo sajt za tu akciju platio oko 25.000 evra.

Na dnevnom redu je i Sporazum vlada Srbije i Hrvatske o saradnji u oblasti zaštite životne sredine i očuvanja prirode i Sporazum o očuvanju africko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa, potvrdjivanje Protokola o održivom transportu uz Okvirnu konvenciju o zaštiti i održivom razvoju Karpata, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o očuvanju populacija slepih miševa u Evropi.

Medu tačkama dnevnog reda je i Predlog odluke o prestanku funkcije predsednika Osnovnog suda u Somboru koji je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i utvrđivanje sastava stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama.

Pored toga, na dnevnom redu je i izbor članova i zamenika članova odbora Skupštine Srbije koje su podnele poslaničke grupe Srpske radikalne stranke, Socijaldemokratske partije Srbije i Dosta je bilo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE