Obrenovac, 27.01.2020

REZULTATI ISTRAŽIVANJA UKAZUJU NA NJIH


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 10.10.2018.
Kada bi bili izbori, samo tri stranke bi prešle cenzus

Foto:Thinkstock
Najveću podršku građana i dalje uživa vladajuća SNS sa 53,3 odsto, dok opozicioni Savez za Srbiju u ovom momentu može da računa na glasove 15,3 odsto građana.

To je pokazalo najnovije istraživanje Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid).

Uz SNS i SZS, još bi jedino Socijalistička partija Srbije sigurno prešla cenzus sa svojih 8,9 odsto, prenosi "Blic".

Istraživanje Cesida pokazuje i da je organizacija Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića blizu cenzusa sa 4,9 odsto, kao i Građanski blok 381 - 4,2 odsto, koliko ima i Srpska radikalna stranka.

Daleko ispod cenzusa su Dosta je bilo sa 1,8 odsto, kao i SVM i LSV sa po 1,5 odsto podrške.

Sem za rezultate Šapića i SZS, izvršni direktor Cesida Bojan Klačar ukazuje i na iznenađujućih 61 odsto opredeljenih ispitanika, što se duži period nije desilo.

"SNS je klasično iznad podrške od 50 odsto. Što se tiče podrške SZS, ona je rezultat političkih ukrupnjavanja koja su se desila u proteklom periodu. Činjenica je da se odredjeni glasači manjih stranaka priklanjaju jednom ili drugom bloku", kaže Klačar.

On napominje i da su radikali u konstantnom padu popularnosti, dok, što se tiče bloka okupljenog oko PSG Saše Jankovića, navodi da je evidentno da uzima jedan deo građanskih glasova.

Klačar konstatuje i da je SPS godinama na stabilnim procentima, ali i upozorava da socijalisti imaju ozbiljan problem sa utapanjem u SNS.

Značajna brana tome je popularnost njihovog lidera Ivice Dačića, pitanje je šta bi bilo da je na njihovom čelu neko ko ima manju popularnost, kaže Klačar.

Istraživanje pokazuje i da razgraničenje između Srbije i Kosova, kao rešenje kosovskog problema podržava 25 odsto ispitanika, dok 44 odsto njih to ne podržava.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE