Obrenovac, 03.08.2020

BEOGRAD IMA PLAN!


Izvor: Tanjug/Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 11.10.2018.
Ovo je lista zahteva poslatih u Brisel

Foto:Tanjug/Tanja Valič
Garancije Srpskoj pravoslavnoj crkvi da ima puno pravo raspolaganja svom svojom pokretnom i nepokretnom imovinom i da na neograničen period zadrži pravni režim zaštite za 44 objekta koji predstavljaju specijalne zone srpske kulturne i verske baštine kao i da položaj SPC bude priznat na Kosmetu - glavni su zahtevi Beograda u planu koji je srpska strana poslala evropskim posrednicima u dijalogu sa Prištinom, saznaju Novosti.

U tekstu se navodi da u specijalne zaštitne zone srpske baštine spadaju manastiri Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija, Banjska ali i drugi hramovi i crkve u Gnjilanu, Štrpcu, Srbici, Klini, Orahovcu.

Tu su zatim srednjevekovni most Vojinovića u Vučitrnu, spomenik Gazimestan, tvrđava Zvečan, srednjevekovni grad Novo Brdo, selo Velika Hoča...

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da Srbija ne samo da godinama govori da je neophodno da se u briselskom dijalogu na sto stavi i pitanje položaja srpske kulturne i duhovne baštine na KiM, već je i predsednik Aleksandar Vučić zvaničnicima EU predočio i sasvim konkretan plan koji našoj crkvi garantuje apsolutnu zastitu.

"Moram zato da naglasim da su neopravdane i nedobronamerne kritike onih koji tvrde da Srbija ništa do sada nije učinila kako bi se zaštitile naše svetine na KiM a naročito je štetno kada takve optužbe dolaze od pojedinaca iz same Crkve", kaže za Novosti Đurić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE