Obrenovac, 19.02.2019

KO ĆE SVE U SAVEZ?


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 12.07.2018.
Dogovor opozicije do kraja jula, jedna stranka i dalje KAMEN SPOTICANJA

Foto:V.LALIĆ/RAS SRBIJA
Opozicioni Savez za Srbiju najverovatnije će do kraja meseca biti i zvanično formiran, a trenutno je najneizvesniji ulazak Demokratske stranke Srbije. Kamen spoticanja je saradnja koju ova partija ima u nekim mestima sa Srpskom naprednom strankom, dok šef DSS-a Miloš Jovanović kaže da je za njih ključan stav drugih stranaka o Kosovu.

U Savez bi, prema najavama, trebalo da uđu Dragan Đilas, Demokratska stranka, Narodna stranka, Levica Srbije i sindikat Sloga. I Dveri će biti deo Saveza, kako tvrdi izvor "Blica", dok su razgovori sa DSS i dalje u toku.

- Lideri se dogovaraju o programu, zauzimaanju stav prema najvažnijim pitanjima, poput Kosova, ali i rešavanja problema o poreklu imovine. Zasad je ideja da program ima dvadesetak tačaka, a što se tiče onih koji ulaze u Savez, zna se šta je uslov za DSS prekid saradnje sa SNS po lokalu. Kako sada stvari stoje, velike su šanse da i oni budu deo šireg opozicionog okupljanja - otkriva izvor.

Da su pregovori sa DSS i dalje u toku potvrđuje i lider te stranke Miloš Jovanović.

- Više puta sam rekao da je ukrupnjavanje potrebno političkoj sceni u Srbiji, pod uslovom da može da dovede do sprečavanja predaje Kosova i Metohije, pošto pregovori ulaze u terminalnu fazu. Sve što može da spreči takav razvoj događaja je dobro došlo. Raskid saradnje sa SNS za nas nije tema, odnosno ne vezujemo je za budući opozicioni savez, već za unutrašnje pitanje naše stranke. Mi lokalnu politiku ne vezujemo sa politikom na državnom nivou - kaže Jovanović.

Šef Narodne stranke Vuk Jeremić rekao da je sporazum Saveza spreman za potpisivanje, ali i da je okosnica sprečavanje da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama. Lider DS Zoran Lutovac ističe da je to "jedan od načina da se građani izvuku iz apatije", a lider Levice Srbije Borko Stefanović kaže da i građani žele formiranje Saveza.

- Razgovori su u toku i odlično napreduju. Blizu smo konačnog dogovora. Razgovara se o programu, statutu, zajedničkoj politici... Očekujem da već ovog meseca dogovor o zvaničnom formiranju Saveza za Srbiju biti postignut. U Savez su dobrodošli svi koji su nesumnjivo opozicioni i koji na demokratski način žele da sprovode svoju politiku. Razlike ćemo ostaviti po strani jer građani žele objedinjenu opoziciju koja je zrela da postojeće razlike i sujete ostavi na stranu u velikom poslu promene lošeg režima i sistema u Srbiji - kaže Stefanović.

Iako je početna ideja bila da na čelu Saveza bude Dragan Đilas, od te ideje se u međuvremenu odustalo, te će se lideri rotirati. Početna Đilasova ideja je bila da bude formiran čvrst savez koji bi imao zajedničko predsedništvo i stručne timove za različite oblasti. Međutim, pojedine stranke su bile protiv čvrstog saveza, a glavni razlog bila je bojazan da će to dovesti do gubljenja identiteta i utapanja partija.

U međuvremenu su odbornici Dragana Đilasa i Vuka Jeremića formirali u Skupštini grada Beograda zajedničku odborničku grupu Saveza za Srbiju, koja ima 18 odbornika.

PSG: Dva koraka do pobede

Deo novog opozicionog Saveza trebalo je da bude i Pokret slobodnih građana Saše Jankovića, a on je nedavno izjavio da "ne može da bude u organizaciji s onima koji imaju nacionalističke i antievropske stavove".

Potom je dodao da opozicija može da pobedi u dva koraka - prvi bi podrazumevao dogovor svih koji nisu sa SNS o izbornim uslovima i o slobodi medija, a drugi korak izlazak na izbore u savezu sa strankama sličnih političkih programa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE