Obrenovac, 08.04.2020

BEOGRAD, KRAGUJEVAC, NIŠ, KURŠUMLIJA...


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 13.01.2019.
Održan novi protest građana i dela opozicije pod nazivom 'Jedan od pet miliona'

Foto:Tanjug/Filip Krainčanić
Šesti po redu protest pod sloganom "Jedan od pet miliona" održan je u Beogradu. Počeo je okupljanjem na platou ispred Filozofskog fakulteta, u 18 časova, posle čega je usledilo obraćanje govornika i šetnja po centralnim gradskim ulicama.

Na protestu su bili i političari Zoran Lutovac, Boško Obradović, Zoran Živković, Aleksandra Jerkov, Dušan Petrović, a sa razglasa je odjekivalo "Izađi i bori se". Mnogi građani su nosili transparente, a među njima i "Mi smo uz narod", "Ima nas 5 miliona", "Počelo je".

Govornici su bili Branislav Trifunović i predsednica NVO Evropski pokret sa KiM Rada Trajković, a glumac se prvi obratio okupljenim građanima.

- Ovo je zemlja za nas a ne za lopove, prevarante, one koji kradu i uzimaju - rekao je na početku i obavestio prisutne da su iz Kraljeva krenuli ljudi pešice kako bi bili 16. januara na protestu koji se organizuje povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića.

Trifunović je pozvao sve da dođu tog dana da odaju poštu ubijenom Oliveru Ivanoviću, ali "bez pištaljki".

- Da mu mirno odamo poštu. Čoveku koje je 20 dana pred smrt rekao "Ima nas više". Stalno ćemo pitati ko je ubio Olivera - rekao je Trifunović.

Rada Trajković je, govoreći o ubistvu Ivanovića, rekla da je "tuga u nama".

- Ono što je Oliver govorio, mi smo komšije koje možemo da živimo zajedno. To su pokazali i Albanci koji su izašli da ga isprate. I na kraju su ubili Olivera, najboljeg među nama - rekla je Rada Trajković.

Šetnje su organizovane i u Kragujevcu, Kuršumliji, Nišu, a kako je najavio Branislav Trifunović, šetaće se i u Novom Sadu i Požegi. Posle obraćanja, okupljeni su krenuli u šetnju ulicama Beograda i uputili se ka zgradi Radio televizije Srbije.

Učesnici protesta zaustavili su se kod zgrade Radio televizije Srbije, gde su od direktora javnog servisa Dragana Bujoševića i glavnog urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića zatražili da podnesu ostavke, jer su "osramotili novinarsku profesiju".

Puštena je špica dnevnika, a na platou ispred zgrade RTS-a zapaljene su baklje i postavljen transparent "Počelo je". - Ostaćete upisani u istoriji kao odgovorni za sunovrat slobode medija i propast novinarske profesije - rekli su organizatori draganu Bujoševiću i Nenadu Lj. Stefanoviću.

Nakon pauze, nastavljena je šetnja ulicom Kneza Miloša, gde su okupljeni kod Beogradjanke u kojoj je sedište televizije Studio B, skandirali "Barbara, javi se".

Protest je završen povratkom ispred Filozofskog fakulteta, a sledeće okupljanje, kao što je više puta najavljeno, biće održano 16. januara.

Neki od ranijih zahteva protesta koje organizatori navode, između ostalih su, pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Ovim zahtevima su u međuvremenu pridodati i novi, među kojima je ostavku ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora RTS Dragana Bujoševića i urednika RTS Nenada Lj. Stefanovića.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE