Obrenovac, 21.01.2020

UPOZNAVANJE GRAĐANA SA RADOM NARODNE SKUPŠTINE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 13.12.2018.
Nedelja parlamentarizma, organizuje se četvrti put zaredom, od 12. do 19. decembra

Foto:Tanjug/Rade Prelić
Skupština Srbije organizuje Nedelju parlamentarizma od 12. do 19. decembra, četvrtu godinu za redom, sa ciljem boljeg povezivanje i upoznavanja građana i građanki Srbije sa radom Narodne skupštine.

Ovogodišnja Nedelja parlamentarizma održava se u okviru obeležavanja 160 godina od Svetoandrejske skupštine i donošenja prvog Zakona o Narodnoj skupštini 1858. godine.

Imajući u vidu ove važne istorijske datume, Nedelja parlamentarizma počela je upravo na dan kada je pre 160 godina sa radom počela Svetoandrejska skupština (12. decembra 1858. godine).

Skupština Srbije i ove godine organizuje niz događaja kako bi otvorila prostor za debatu o učešću građana u demokratskim procesima, značaju otvorenosti parlamenta kao institucije, kao i različitim načinima komunikacije građana i njihovih direktno izabranih predstavnika.

Narodna skupština će u saradnji sa školama, fakultetima, kao i različitim institucijama i organizacijama, organizovati susrete i razgovore narodnih poslanika i građana, simulacije rada Narodne skupštine u više gradova u Srbiji, kako bi mladima približili procedure donošenja zakona. Predviđen je i "Dečji dan", u okviru kojeg će biti organizovane radionice za decu i obilasci Narodne skupštine kako bi se upoznali sa radom parlamenta.

U centralnom holu Doma Narodne skupštine tokom čitave Nedelje parlamentarizma biće izložen prvi Zakon o Narodnoj skupštini, stenografske beleške sa sednica Svetoandrejske skupštine, kao i sačuvana fotografija ovog istorijskog događaja.

Koncept Nedelje parlamentarizma je razvijen po ugledu na Parliament Week koji je 2011. godine pokrenuo parlament Velike Britanije, a od prošle godine ova manifestacija je uvrštena u agendu redovnih skupštinskih aktivnosti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE