Obrenovac, 24.09.2020

SPREČITI 'PRELETANJE' ILI SAMO 'SKRATITI' KRILA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 14.10.2018.
Maja Gojković uvodi novine u rad narodnih POSLANIKA

Foto:Nebojša Mandić
Sprečavanje prekrajanja izborne volje, zloupotreba, ili nov način za ućutkavanje opozicije - ovo su načini na koje parlamentarci tumače ideju predsednice Skupštine Maje Gojković o izmenama poslovnika o radu.

Ako njen predlog, kada bude došao na dnevni red, prođe, oni poslanici koji budu želeli, iz raznih razloga, da pređu u drugi poslanički klub, to neće moći da učine, već im je jedina opcija da budu samostalni.

Možda i ne zvuči loše, ali ako se uzme u obzir da su samostalni poslanici, bez poslaničkog kluba, ne mogu da učestvuju u diskusiji, odnosno - imaju određeno vreme za raspravu, ali ako dođu na red, neko će pomisliti da je ovo još jedan način da se ućutkaju. Problem potencijalno može da bude i taj što možda neće moći da formiraju ako žele svoj poslanički klub (najmanje pet poslanika), što je ipak bolja pozicija nego kada neko samostalno nastupa.

Na dokumentu koji će sprečavati “preletanja” nakon izbora, počela je da radi Gojkovićeva. Tačnije, reč je o promeni Poslovnika o radu Skupštine, sa ciljem da se spreči da oni koji nisu ni učestvovali na izborima kasnije, zahvaljujući “preletačima”, dobiju predstavnike u klupama.

Takođe, namera je i da poslanici koje su građani izabrali, a koji su pre izbora zastupali jedan program, nakon njih pređu na suparničku stranku, i zalažu se za nešto sasvim drugo.

- Pitanje “preletača” može da se reši Poslovnikom. Nenormalno je da izborni rezultati kažu jedno, a posle se stvari menjaju - rekla je ona za “Novosti”.

Ukoliko se ovakvo rešenje bude i formalizovalo, vladajuća većina, brojčano, neće imati problem sa usvajanjem. Sa druge strane, ovo će za opoziciju biti izazov.

Za poslanicu Sandu Rašković Ivić, poslanicu kluba “Nova Srbija- pokret za spas Srbije”, ova ideja je problematična. Zanimljiv je i njen slučaj, koja je u poslaničke klupe ušla kao prva na listi DSS, ali je stranka nakon nekog vremena odlučila da je isključi. Tako je ona, ne svojom voljom, postala samostalna poslanica, a kasnije sa još nekoliko poslanika u sličnoj situaciji formirala poslanički klub.

- Ovo je način da se poslanici ućutkaju, jer samostalni poslanik nema prava na diskusiju. Usput se krši Zakon, jer se poslaniku osporava pravo da u potpunosti raspolaže svojim poslaničkim mandatom - kaže ona za “Blic”.

Nekadašnji poslanik DJB, a sada deo poslaničke grupe “Slobodni poslanici” Aleksandar Stevanović kaže da je principijelno protiv ovakve ideje, jer ona ne sprečava poslanike po njemu u nečemu mnogo važnijem - promeni politike.

- Što se mene tiče, poslanik je vlasnik svog mandata i slobodan da sa njim raspolaže. Ideja je legitimna, ali mislim da pripada prošlim vremenima jer ništa posebno ne rešava - kaže on.

Zašto bi, kaže, neki poslanici, na primer u klubovima od po pet poslanika, bili kažnjeni ako jedan od njih odluči da napusti klub, iako su ovi koji to nisu učinili ostali verni i lojalni ideji i programu koji ih je doveo u Skupštinu. Oni bi, kaže, tako ostali bez mogućnosti da se udružuju o bili u izvesnom smislu bili kažnjeni.

Lider Nove stranke Zoran Živković, inače poslanik kluba “Samostalni poslanici” navodi da poslanik jeste vlasnik mandata, i da to ne može da se menja. Međutim, po njemu predlog nije loš, jer bi sprečio prevaru birača.

- Ako su oni glasali za neku stranku, nije u redu da je poslanik nakon toga menja, tako da mi se ovo čini kao fer ideja. Ipak, ne znamo kako će predlog izgledati do kraja. Naravno, to ne znači da samostalni poslanici ne mogu da formiraju poslanički klub, jer u tome ne možete da ih sprečite - rekao je Živković.

Rešenje kojim se niti nešto gubi, niti se nešto dobija - tako ovaj predlog vidi izvršni direktor Cesida Bojan Klačar. Prema njegovom viđenju, stvari se suštinski neće promeniti, osim što bi samostalni poslanici mogli potencijalno da postanu “mete” za trgovinu glasovima u parlamentu. Takođe, kaže, ne bi imali stranku iza sebe, bili bi samostalni u svojim nastupima, i manje vidljivi.

- Poslanik jeste vlasnik mandata, i to ni nije ideja da se promeni. Međutim, u slučaju da ostaju samostalni, bez mogućnosti da formiraju ili se priključe nekom od klubova, oni će iamti manje vremena za debate, biće podložniji uticaju drugih stranaka... U ovom slučaju, pitanje je i čije interese zastupaju jer nisu birani direktno, imenom i prezimenom, niti su u stranci - priča on.

Ako se, kaže, u obzir uzme ovaj skupštinski saziv, a vrlo verovatno i sledeći, ovakav psolovnik može biti veći izazov za opoziciju nego za vladajuću većinu.

- Opozicija ima meko biračko telo, izloženija je negativnom trendu kada je u pitanju napuštanje stranaka i klubova, tako da bi u ovom slučaju došli u situaciju da ne mogu da se udruže. Tako bi bili marginalizovani i podložni “trgovini” - zaključuje Klačar.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE