Obrenovac, 18.01.2021

POSLANICI IZGLASALI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 15.03.2019.
Skupština dobila novog generalnog sekretara

Foto:Tanjug/Sava Radovanović
Skupština Srbije završila je raspravu o amandmanima na više zakonskih predloga.

Poslanici su usvojili Zakon o centralnom registru stanovništva koji će povezati i objediniti na jednom mestu podatke o građanima iz 13 različitih službenih evidencija koje sada vode različite institucije.

Zakon će pravno omogućiti da se uspostavi i vodi Centralni registar stanovništva do septembra 2020. godine.

Centralni Registar stanovništva objediniće podatke kao što su registar matičnih knjiga, evidencije o državljanstvu, evidencije o matičnim brojevima građana, evidencije prebivališta, boravišta i privremenog boravka u inostranstvu, evidencije o ličnim kartama, evidencije o putnim ispravama, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, evidencije poreskih obveznika, evidencije o strancima.

Ovaj registar biće koncipiran kao izvedeni registar u koji će se "prelivati" podaci iz izvornih evidencija i u njemu će se nalaziti samo poslednji preuzeti podaci, dok će se istorijat promene podataka čuvati u izvornoj evidenciji.

Korišćenje podataka iz ovog registra biće besplatno, a građani u postupcima pred državnim organima, prilikom ostvarivanja svojih prava, neće imati troškove niti će svoje vreme trošiti na pribavljanju takvih dokumenata, već će to država činiti za njih. Krajnji cilj je da građani budu zadovoljni, a jednako je važno za državu što će se preuzimanje podataka biti besplatno, navodi predlagač.

Vođenje Centralnog registra stanovništva stavljeno je u nadležnost Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a za bezbednost podataka na najvišem nivou biće zadužena Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Podzakonskim aktom koji će biti donet u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu Zakona, bliže će se urediti pitanja neophodna za uspostavljanje i vođenje ovog registra - način preuzimanja, razmene podataka, pristupa i zaštite podataka u Registru, kao i druga tehnička pitanja.

Izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane koje je Skupština Srbije usvojila, obezbeđuje se visok nivo zaštite života i zdravlja ljudi i interesa potrošača, kao i efikasno funkcionisanje unutrašnjeg i međunarodnog prometa

Zakonom je izuzeta Genetski modifikovana hrana(GMO) koja je, kako se navodi u obrazloženju, definisana drugim propisom.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović odbacio je kritike da se izmenama i dopunama tog zakona na "mala vrata" uvodi GMO.

Uvodi se novi koncept kojim su obuhvaćeni svi sektori u lancu hrane, uključujući i proizvodnju hrane za životinje, primarnu proizvodnju, skladištenje, transport hrane i maloprodaju, čime je sistem bezbedednosti hrane u Srbiji postao sveobuhvatan i integrisan.

Takođe, predviđeno je osnivanje Saveta za bezbednost hrane koji je zadužen za davanje naučnog mišljenja i pomoć nadležnim organima, kao i za preduzimanje hitnih mera.

Skupštine je usvojila i izmene zakona o sredstvima za ishranu bilja i oplemenjivačima zemljišta, i o sredstvima za zaštitu bilja i o zdravlju bilja.

ZAKONOM O UGOSTITELJSTVU PROTIV SIVE EKONOMIJE

Poslanici su usvojili i Zakon o ugostiteljstvu, a kao prioritetan zadatak navedena je borba protiv sive ekonomije.

Šira ovlašćenja, ali i odgovornost data je lokalnim samoupravama, posebno u vođenju dela evidencije svih subjekata koji pružaju usluge smeštaja.

Zakonom se uvodi i centralni informacioni sistem u oblasti ugostiteljstva i turizma E-turista koji sadrži sve podatke o pružaocima usluge smeštaja. Cilj uspostavljanja elektronskog sistema prijave i ođave turista je, između ostalog, smanjenje bespravnog rada.

IZABRAN NOVI GENERALNI SEKRETAR NARODNE SKUPŠTINE

Skupština Srbije izabrala je Srđana Smiljanića, diplomiranog pravnika iz Beograda, za generalnog sekretara Narodne skupštine, a na predlog predsednice parlamenta Maje Gojković.

Gojkovićeva je u obrazloženju navela da je Smiljanić uspešno obavljao posao zamenika generalnog sekretara u prethodnom i ovom mandatu, a od 9. marta 2019. godine je vršio dužnost generalnog sekratara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE