Obrenovac, 21.09.2020

TRAŽI SE KOMPROMIS


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 15.10.2018.
Đurić: Rešenja za Kosmet nema bez dogovora sa Srbijom

Foto:Tanjug
Rešenja za pitanje KiM nema bez dogovora sa Srbijom, izjavio je direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ističući da Srbija želi kompromisno rešenje, i da neće prihvatati nikakve ponižavajuće predloge za rešenje.

Đurić je za Tv Pink rekao da napuštanje konferencije o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU u Beču Delegacije Odbora za spoljne poslove srpskog parlamenta zbog načina kako je na skupu predstavljeno Kosovo, pokazuje da ništa nije rešeno.

"To pokazuje da rešenja za pitanje KiM nema bez dogovora sa Srbijom. Oni da budu jednostrano proglašena nezavisna država i da misle da sa Srbijom ne treba da se dogovaraju, da im je dovoljno što ih je neko potapšao po ramenu, to nikakvo rešenje sa sobom ne donosi", rekao je Đurić.

On je naveo da Srbija ima dostojanstvo i podsetio na reči predsednika Aleksandra Vučića da Srbija neće prihvatati nikakva poniženja po pitanju KiM i ponižavajuće predloge za rešenja.

"Hoćemo kompromis i ne možemo da prihvatimo jednostranu proglašenu nezavisnost", rekao je Đurić ističići da je Srbija danas politički i ekonomski snažna da može da stititi svoje interese.

Inače, Delegacija parlamenta Srbije protestovala je zbog predstavljanja privremenih institucija iz Prištine sa zastavom i nazivom „Kosovo" bez zvezdice.

Srpska delegacija je, uoči održavanja Konferencije u Beču, a nakon obaveštenja o listi učesnika, uputila zahtev da predstavnici privremenih organa iz Prištine budu predstavljeni u skladu sa Sporazumom o regionalnom predstavljanju. Iste stavove imala je i delegacija Parlamenta Kraljevine Španije.

Đurić je rekao da se čuo sa srpskim ambasadorom u Beču i da je sa njim razgovarao o tome.

Delegacija iz Srbije je, kako je rekao, dobila podršku ne samo od Španije već i predstavnika sa Kipra i iz Grčke.

Đurić je rekao da na KiM Albanci bez dogovora sa srpskom stranom mogu samo da maštaju da mogu da zaokružze neko rešenje ili da osnovaju veb sajtove na kojima će tvrditi da su država.

"Ali, u UN i OEBS ne mogu da uđu. Time samo pokazuju da ništa ne može da se reši bez dogovora", naglasio je Đurić.

Kako je rekao, u interesu Srbije i našeg naroda na KiM je da njegovu poziciju sačuvamo i Srbija će se boriti da nađemo neko rešenje.

Đurić je naglasio da u tom smislu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije ulažu velike napore da se nešto postigne, iako bi bilo neuporedivo lakše da se nastavi sa politikom koju je vodila prethodna vlast.

"U praksi su radili sve da priznaju nezavisnost Kosova, a da Srbija ne dobije ništa za uzvrat, u vreme Jeremića, Tadića i Đilasa".

Naglasio je Đurić da je Boris Tadić ranije pričao kako će poteći med i mleko kada na KiM dođe Euleks, koji je kada je došao prvo uhapsio Olivera Ivanovića i duže od dve godine ga držao iza resetaka, zatim da nijedan zločin protiv Srba nije rasvetljen niti rešeno neko imovinsko pitanje za Srbe.

Đurić dodaje da je sadašnja vlast na čelu sa Vučićem zaustavila i počela da smanjuje broj priznanja nezavisnosti Kosova u svetu..

"Vučić je uradio nešto što bi malo koji lider - izložio sebe velikom unutrašnjem i spoljnom političkom pritisku da bi se našlo kompromisno rešenje, koje će značiti mir i stabilnost. Umesto da dobije podršku gotovo svi politički činioci u zemlji su se okrenuli protiv njega i tog rešenja", naglasio je Đurić.

Đurić navodi i da se "Đilasov savez za silovanje zbog pozivanja na silovanje premijerke" nije izvinio ni Ani Brnabić niti građanima, već da su stali u zajednički front da se pronađe neko rešenje protiv pozicije sopstvene zemlje.

Direktor Kancelarije za KiM je poručio da će se Srbija i dalje boriti da Kosovo ne dobije ''za džabe'' stolicu u UN.

Istakao je da je vlast kada je potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš bio načelnik Generalštaba uništila vojsku i da je broj brigada smanjena sa 110 na 10, da je raspušten Prištinski korpus i smanjena odbrambena moć zemlje.

Komentarišući izjavu Edija Rame o prodaji Telekoma Albanije koji je deo Dojče Telekoma, Đurić ističe da ga to podseća na vreme Envera Hodže koji je odlučivao ko i gde može da ulaže i da se sada određuje nemačkoj kompaniji kome će da proda Telekom Albanije.

Đurić dodaje da je Srbija prva u regionu po investicijama i broju otvorenih radnih mesta iako je okružena zemljama članicama EU i NATO pakta.

Na pitanje kako komentariše izjavu hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića da je za njega Kosovo nezavisno, Đurić kaže da samo treba uporediti Vučićevu izjavu sa izjavama predstavnika u reigonu i da se vidi velika razlika u stepenu odgovornosti prema svom narodu i drugima u regionu.

"Jasno je ko želi mir i staibnost i normalne odnose u budućnosti i na demoktratski način hoće da štiti sprske interese, a ko hoće da zadrži region u večitom konfliktu. Da li će biti bolje muslimanima i Hrvatima posle te Komšićeve izjave - neće. Na Srbiji je da se ponaša odogovorno i ozbiljno i da brine o svom narodu preko Drine. Republika Srpska će moći da računa na sve snažniju podršku u budućnosti".

Ðurić je naglasio da će Srbija nastaviti obnovu zadužbinarstva i naših svetinja na KiM dodajući da je tokom vlade Vučića i Brnabić Srbija na KiM delimično ili potpuno obnovila 42 crkve i manastira i da će biti nastavljene rekonstrukcije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE