Obrenovac, 21.01.2020

VLADA SRBIJE OŠTRO OSUDILA FORMIRANJE 'VOJSKE KOSOVA'


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 15.12.2018.
Ova odluka je apsurd i dokaz da Priština ne poštuje ni sopstvene norme, ocenili su na sednici

Foto:Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici najoštrije osudila odluku Prištine koja vodi ka transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u "Vojsku Kosova".

Ova odluka Prištine izaziva veliku zabrinutost i predstavlja grubo kršenje principa međunarodnog prava, a pre svega Rezolucije 1244 SB UN. Ta odluka je u suprotnosti i sa tzv. Ustavom koje su Privremene institucije samouprave u Prištini same pisale i usvojile, što je svojevrstan apsurd i dokaz da Priština, pored međunarodnih sporazuma, ne poštuje ni sopstvene norme.

Vlada Srbije će nastaviti da ukazuje svim međunarodnim akterima na potpuno ignorisanje principa međunarodnog prava od strane Prištine, koje je bilo očigledno još nakon potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine, od kada Priština nije apsolutno ništa uradila na njegovoj implementaciji, zatim nizom upada sa dugim cevima na sever Kosova i Metohije i maltretiranja Srba na KiM, a onda dodatno eskaliralo početkom novembra donošenjem odluke o uvođenju taksi prvo od 10%, a onda i od 100%, na proizvode iz Srbije i BiH, čime se direktno i nedvosmisleno krši i CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Čin transformacije KSB u "Vojsku Kosova" je samo najnoviji drastičan pokazatelj koliko su jednostrani potezi Prištine u suprotnosti sa osnovnim vrednostima demokratskih društava.

Ovo je takođe i do sada najveća pretnja Prištine regionalnom miru.

Vlada Srbije, zajedno sa predsednikom Republike Srbije, kontinuirano prati situaciju u našoj južnoj pokrajini i sve dalje odluke će donositi u konsultacijama i zajedno sa predsednikom Republike.

Srbija ostaje čvrsto opredeljena za mir i stabilnost u celom regionu i sve naše aktivnosti biće usmerene na njihovo očuvanje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE