Obrenovac, 18.02.2019

HAŠKI SUD PRELOMIO: Radeti i Jojiću sudiće se u Srbiji!


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 16.06.2018.
Me─Ĺunarodni sud u Hagu odlu─Źio je da ustupi Srbiji proces protiv zvani─Źnika Srpske radikalne stranke (SRS) Petra Joji─ça i Vjerice Radete koje je Ha┼íki tribunal optu┼żio za nepo┼ítovanje suda, saop┼íteno je iz Haga

Foto:Printscreen


´╗┐

Odluku da se Joji─çu i Radeti sudi pred sudom u Beogradu, a ne u Hagu, doneo je Ajdin Akaj (Aydin Akay), sudija Rezidualnog mehanizma, pravnog naslednika Tribunala.

Sudija Akaj ponovo je, u ime Mehanizma, izdao me─Ĺunarodni nalog za hapšenje Joji─ça i Radete. Istovremeno, povu─Źen je nalog za hapšenje koji je za njima izdao Tribunal. Joji─ça i Radetu Haški tribunal je u oktobru 2012. optu┼żio da su da su uticali na svedoke u haškom procecu protiv njihovog partijskog vo─Ĺe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedo─Źe.

Nalog za hapšenje radikala, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015. godine. S prole─ça 2016. godine, Ve─çe za ratne zlo─Źine Višeg suda u Beogradu odlu─Źilo je, me─Ĺutim, da nema zakonskih osnova za hapšenje i izru─Źenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predvidja obavezu izru─Źenja samo optu┼żenih za ratne zlo─Źine, a ne i nepoštovanje suda.

Tribunal je 5. oktobra 2016. izdao me─Ĺunarodni nalog za hapšenje Joji─ça i Radete, ocenjuju─çi da je zvani─Źni Beograd nekoliko puta odbio da postupi po nalogu suda, uhapsi i u Hag izru─Źi dvoje radikala.

Na zahtev Tribunala, Interpol je za optu┼żenim radikalima raspisao "crvene poternice". Haški tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slu─Źaju ─Źlanova SRS. Po zatvaranju Tribunala, na kraju 2017, predmet protiv Joji─ça i Radete preuzeo je Mehanizam.

Tu┼żiteljka Dajana Elis (Diana Ellis) oštro se protivila ustupanju tog procesa Srbiji.





Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE