Obrenovac, 01.04.2020

KLJUČNA PUTINOVA PORUKA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 18.01.2019.
'Stav Rusije po pitanju Kosova je jasan'

Foto:Printscreen
"Stav Rusije po pitanju Kosova je jasan - Moskva se zalaže za uzajamno prihvatljivo rešenje Beograda i Prištine, ali bazirano na rezoluciji 12 44 SB UN."

To je u Beogradu rekao predsednik Rusije Vladimir Putin.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem rekao da je Rusija isto kao i Srbija zainteresovana da situacija na Balkanu bude stabilna i bezbedna.

"Kosovske vlasti preduzele su neke provokativne akcije koje su dodatno pogoršale situaciju ", rekao je Putin navodeći kao primer odluku Prištine o formiranju Vojske Kosova, što, kako kaže, predstavlja kršenje rezolucije 12 44.

"Ta rezolucija ne dopušta postojanje bilo kakvih oružanih formacija na Kosovu izuzev kontingetna Ujedinjenih nacija. Delimo zabrinutost Srbije, jer znamo da takvi potezi vode ka nestabilnosti na Balkanu. Naša podrška će se nastaviti", rekao je on.

Na pitanje o tome da se često govori o posredovanju Rusije u dijalogu i da li do toga može da dođe, Putin je rekao da je Rusija uvek aktivno učestvovala, ali da je, napomenuo je, EU ta koja je posrednik.

"EU je posrednik, ali malo toga postiže", rekao je on, navodeći da se ne sprovodi ono što je dogovoreno i u tom kontekstu posebno je istakao činjenicu da još nije formirana ZSO.

Takođe je podsetio da je rezolucijom 12 44 predviđeno da određeni broj srpskih policajaca i graničara može da bude na teritoriji Kosova.

"Gde su oni?" upitao je Putin i istakao da svakako mora mnogo više da se poštuje međunarodno pravo.

On je rekao da je Rusija spremna da sarađuje sa svima, ali da je važno i da se poštuje međunarodno pravo i da rešenje bude pravedno.

Prema njegovim rečima, neka ranije donošena rešenja kao da su imala za cilj da podele srpski narod.

"Treba da ubedimo naše partnere da ako želimo mir na Balkanu moramo da nađemo kompromis i da ga održimo", zaključio je Putin.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE