Obrenovac, 18.02.2019

Rekonstrukcija Vlade Srbije do kraja juna


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 18.06.2018.
Tri ministra sigurno odlaze...

Foto:S.Miljević/Tanjug
Iako je tema rekonstrukcije kabineta Ane Brnabić skoro zaboravljena, od provetravanja Nemanjine 11 se nije odustalo, prenosi "Blic". Plan je da karte budu promešane krajem juna.

Među spornima su prvenstveno ministri kulture i ekologije Vladan Vukosavljević i Goran Trivan, a velika je verovatnoća i da Goran Knežević iz ličnih razloga ode iz Nemanjine.

- Sve su glasnije priče da do rekonstrukcije neće doći, čak su i u Vladi zaboravili na to, niko više i ne priča o ovoj temi. Međutim, greše svi koji tako misle, rekonstrukcija je izvesna. Premijerka je pojedinim ministrima rekla da dostave izveštaje o radu, a o tome će razgovarati i sa predsednikom Vučićem kao liderom stožerne stranke. Svi su izgledi da će Goran Knežević iz privatnih razloga napustiti ministarsku poziciju, i da će ga na tom mestu zameniti sadašnji ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Još se ne zna ko bi u tom slučaju vodio resor poljoprivrede - kaže sagovornik lista.

Pre formiranja beogradske vlasti, bilo je reči o tome da će resor ministarke Zorane Mihajlović biti podeljen na dva dela, ali je sada to malo verovatno, imajući u vidu da je glavni kandidat za infrastrukturu Goran Vesić postao zamenik gradonačelnika.

- Vladanu Vukosavljeviću se zamera što je solo igrač, ali mu naruku ne ide ni brzina realizovanja važnih projekata. O tome svedoči i to što je Ministarstvo kulture tek na sednici Vlade saznalo koliki će troškovi biti za ceremoniju otvaranja Narodnog muzeja. Tad je i državni sekretar rekao da ne može da se složi sa troškom od 38 miliona dinara, jer ne zna kako će pare biti potrošene. Zasad je najverovatnija opcija da na njegovo mesto dođe aktuelna predsednica Skupštine Maja Gojković - kaže sagovornik.

Na klimavim nogama je i ministar ekologije Goran Trivan, za koga se, kako tvrdi izvor "Blica", ispostavilo da je ministarsko mesto preveliki zalogaj.

- Činjenica je da Trivan ne uspeva da završi sve poslove na vreme, te je zbog njega ugroženo dobijanje novčanih sredstava iz EU, i to u iznosu 200 miliona evra. Kasni se sa projektom prerade otpadnih voda u Nišu, ali je on odgovornost svalio na lokalnu samoupravu. Njemu su kolege ministri skrenule pažnju da bi trebalo da bude u svakodnevnom kontaktu s lokalom, pošto ne bi bio ni prvi ni poslednji ministar koji zove lokalne funkcionere i ubrzava njihov rad. Takođe, očekivalo se i da će predložiti neke nove projekte, ali njemu je fokus samo na otpadnom materijalu - kaže sagovornik.

Podsetimo, iz Vlade je već otišao Dušan Vujović sa mesta ministra finansija, a na njegovo mesto je došao donedavni gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Odlazak iz Nemanjine 11 obrazložio je ličnim i profesionalnim razlozima.

Ministri koji se spominju u priči o rekonstrukciji nisu želeli da se oglašavaju ovim povodom. Na pitanje "Blica" kako komentarišu to što se njihovo ime nalazi na listi onih koji će biti zamenjeni novim licima, ni Trivan ni Vukosavljević nisu odgovorili.

Jedna od kritika je i da je Vukosavljević "one man show", a on je na to ranije rekao da "ako mu se od svih atributa to pripisuje, onda to i nije tako loš rezultat".

Da vlada radi kao tim

Priču o rekonstrukciji povela je krajem marta premijerka Brnabić, a kao razlog je navela prevelike lične sujete pojedinih ministara. Tada je istakla i da je rekonstrukcija neophodna da bi vlada funkcionisala kao tim. Međutim, u međuvremenu je ova tema stavljena po strani, kada je i Brnabićeva saopštila da je posle razgovora sa predsednikom Vučićem iza zatvorenih vrata doneta odluka da se o rekonstrukciji Vlade dalje neće razgovarati sve dok se ne uspostavi stabilnost na Kosovu i Metohiji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE