Obrenovac, 21.05.2019

VLADA SRBIJE USVOJILA DVE ODREDBE


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 18.07.2018.
30 miliona evra spremno za obnovu od poplava

Foto:Vlada Srbije
Za obnovu od poplava u maju i junu ove godine obezbeđeno je 30 miliona evra i na lokalnim samouprava je da što pre dostave projekte za sanaciju javnih objekta i lokalne infratrukture, kako bi taj posao mogao da počne, izjavio je direktor vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici usvojila dve uredbe odnosno dva programa obnove.

"Jedan program je za obnovu lokalne infrastrukture koji treba da pokrije potrebe za rekonstrukcijom ili izgradnjom nove infrastrukture oštećene ili srušne u polavama u maju ili junu. Tu se radi o mostovima na loklanim putevima, klizištima na lokalnim putevima, sistemima za vodosnabdevanje i kanalizacionim sistemima i lokalnim vodotokovima", rekao je Blagojević.

Druga uredba, pokriva obnovu javnih objekata u sektoru zdravstva, prosvete i socijalne zaštite, dodao je on.

"Sredstva su obezbeđena i sada je potrebno da lokalne samouprave dostave projekte za sanaciju i javnih objekta i lokalne infrastrukture da bi taj posao mogao da počne. Što se tiče nas, mi smo spremni za realizaciju. Uredbe su usvojene i sredstva su obezbeđena i sada su na potezu lokalne samouprave".

Blagojević je rekao da je već spremna dokumentacija za raspisivanje javne nabavke za obnovu škola u Petrovcu na Mlavi, kao i da će radovi početi vrlo brzo kako bi od septembra mogle da prime đake.

Kako je naveo, za ostalo će biti potrebno malo više vremena, a pogotovo kada je reč o lokalnoj infrastrukturi, pošto je tu reč o malo kompleksnijim projektima.

Napominje da je jako važno da opštine gradovi imaju kvalitetne projekte kao bi se sve uradilo dobro i bez poteškoća tokom radova.

Rokovi su prilično kratki za dostavljanje ponuda, a postupak je takav da je građevinsku dozvolu moguće obezbediti u roku od godinu dana nakon nastupanja elementarne nepogode.

"To isto olakšava proceduru. Sa naše strane smo učinili sve da u meri u kojoj je to fizički moguće olakšamo posao lokalnim samoupravama, da bi ceo posao relativno brzo mogao da počne i brzo bude priveden kraju", naveo je Blagojević.

Za sanaciju štete na školama i bolnicama 400 miliona

Vlada Srbije opredelila je 400 miliona dinara za lokalne samouprave koje su pretrpele štete u poplavama i nevremenu u maju i junu ove godine.

Reč je o opštinama u kojima je bila zbog toga proglašena vanredna situacija i u kojima je urgentno potrebno sprovođenje programa sanacije ili izgradnje novih objekata javne namene, pre svega u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite.

Vlada je ovu pomoć regulisala uredbom koju je danas usvojila, a za državni program obnove komunalne infrastrukture, mostova, puteva drugog reda i sanacije klizišta na pojedinim putnim pravcima opredelila je milijardu i 650 miliona dinara (1.650.500.000,00).

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE