´╗┐ VLADA SRBIJE USVOJILA DVE ODREDBE

Obrenovac, 18.08.2018

VLADA SRBIJE USVOJILA DVE ODREDBE


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 18.07.2018.
30 miliona evra spremno za obnovu od poplava

Foto:Vlada Srbije


´╗┐

Za obnovu od poplava u maju i junu ove godine obezbe─Ĺeno je 30 miliona evra i na lokalnim samouprava je da što pre dostave projekte za sanaciju javnih objekta i lokalne infratrukture, kako bi taj posao mogao da po─Źne, izjavio je direktor vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojevi─ç.

Vlada Srbije je na ju─Źerašnjoj sednici usvojila dve uredbe odnosno dva programa obnove.

"Jedan program je za obnovu lokalne infrastrukture koji treba da pokrije potrebe za rekonstrukcijom ili izgradnjom nove infrastrukture ošte─çene ili srušne u polavama u maju ili junu. Tu se radi o mostovima na loklanim putevima, klizištima na lokalnim putevima, sistemima za vodosnabdevanje i kanalizacionim sistemima i lokalnim vodotokovima", rekao je Blagojevi─ç.

Druga uredba, pokriva obnovu javnih objekata u sektoru zdravstva, prosvete i socijalne zaštite, dodao je on.

"Sredstva su obezbe─Ĺena i sada je potrebno da lokalne samouprave dostave projekte za sanaciju i javnih objekta i lokalne infrastrukture da bi taj posao mogao da po─Źne. Što se ti─Źe nas, mi smo spremni za realizaciju. Uredbe su usvojene i sredstva su obezbe─Ĺena i sada su na potezu lokalne samouprave".

Blagojevi─ç je rekao da je ve─ç spremna dokumentacija za raspisivanje javne nabavke za obnovu škola u Petrovcu na Mlavi, kao i da ─çe radovi po─Źeti vrlo brzo kako bi od septembra mogle da prime ─Ĺake.

Kako je naveo, za ostalo ─çe biti potrebno malo više vremena, a pogotovo kada je re─Ź o lokalnoj infrastrukturi, pošto je tu re─Ź o malo kompleksnijim projektima.

Napominje da je jako va┼żno da opštine gradovi imaju kvalitetne projekte kao bi se sve uradilo dobro i bez poteško─ça tokom radova.

Rokovi su prili─Źno kratki za dostavljanje ponuda, a postupak je takav da je gra─Ĺevinsku dozvolu mogu─çe obezbediti u roku od godinu dana nakon nastupanja elementarne nepogode.

"To isto olakšava proceduru. Sa naše strane smo u─Źinili sve da u meri u kojoj je to fizi─Źki mogu─çe olakšamo posao lokalnim samoupravama, da bi ceo posao relativno brzo mogao da po─Źne i brzo bude priveden kraju", naveo je Blagojevi─ç.

Za sanaciju štete na školama i bolnicama 400 miliona

Vlada Srbije opredelila je 400 miliona dinara za lokalne samouprave koje su pretrpele štete u poplavama i nevremenu u maju i junu ove godine.

Re─Ź je o opštinama u kojima je bila zbog toga proglašena vanredna situacija i u kojima je urgentno potrebno sprovo─Ĺenje programa sanacije ili izgradnje novih objekata javne namene, pre svega u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite.

Vlada je ovu pomo─ç regulisala uredbom koju je danas usvojila, a za dr┼żavni program obnove komunalne infrastrukture, mostova, puteva drugog reda i sanacije klizišta na pojedinim putnim pravcima opredelila je milijardu i 650 miliona dinara (1.650.500.000,00).

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE