Obrenovac, 20.01.2022

UGROŽAVANJE BEZBEDNOSTI


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 18.11.2018.
STEFANOVIĆ O ULASKU KOSOVA U INTERPOL: To bi moglo dovesti do curenja informacija prema kriminalcima i teroristima

Foto:Marina Lopičić
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kazao je da bi članstvom Kosova u Interpolu moglo da dođe do curenja osetljivih informacija prema kriminalnim ili terorističkim organizacijama, kao i do daljeg ugrožavanja Srba koji žive na Kosovu.

Stefanović je rekao da se u Interpolovim bazama podataka nalaze poternice koje sadrže detaljne podatke lica osumnjičenih za organizovani kriminal i terorizam, koji bi mogli, "po najozbiljnijim scenarijima", da "procure prema Islamskoj državi ili nekim drugim strukturama".

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da Srbija godinu dana radi na lobiranju da do takve odluke međunarodne organizacije ne dođe, iznoseći policijske, pravne i političke razloge protiv.

"Pored rezolucije 1244 i drugih pravnih akata UN, koji jasno govore da Kosovo nije članica ili posmatrač u UN, i rezolucije Interpola koja navodi da samo država članica UN može postati član, postoji pregršt policijskih razloga protiv. Mi smo zaista zabrinuti da može doći doći do curenja Interpolovih baza podataka prema određenim terorističkim organizacijama", rekao je Stefanović.

On je naveo i da politički razlozi država koje "razmišljaju da glasaju za članstvo Kosova u Interpolu" ponekad prete policijskom profesionalizmu, da Srbija ukazuje na pokušaje politizacije celog procesa, i da "države ponekada popuste pod velikim pritiskom saveznika nezavisnosti Kosova, koji su često velike zapadne države".

Dodao je da je rezultat predstojećeg glasanje "nezahvalno prognozrati" i da će institucije Srbije do samog čina glasanja ukazivati zašto to nije dobro po sam Interpol. Generalna skupština Interpola sutra počinje sa zasedanjem, a zvanično glasanje za članstvo Kosova u toj organizacije je najavljeno za utorak, 20. novembar.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE