Obrenovac, 27.01.2020

SPS se podelio oko Slobinog spomenika


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 19.08.2018.
Potpredsednica Socijalističke partije Slavica Đukić Dejanović smatra da još nije vreme za podizanje takvog obeležja

Foto:Printscreen
Spomenik Slobodanu Miloševiću podelio je vrh SPS!

To je priznala i potpredsednica Socijalističke partije Slavica Đukić Dejanović, koja smatra da još nije vreme za podizanje takovog obeležja. Na to je oštro reagovao počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić.

Đukić Dejanovićeva je, gostujući na TV Prva, rekla da su se među socijalistima oko ovog pitanja formirale dve struje. Ona smatra da, u ovom trenutku, ima neuporedivo značajnijih, pre svega državnih pitanja:

- Ako spomenik malo sačeka i dobije pozitivan odogovor, neće se ništa izgubiti. Naredna decenija daće neke konkretnije odgovore na to, ali i na druga diskutabilna pitanja. Sve ono što još deli građane Srbije treba da bude ostavljeno za vreme kada će oni, na osnovu činjenica koje dobijaju od stručnjaka, u ovom slučaju istoričara, jedinstveno opredeliti definitivan stav - rekla je ona.

Mrkonjić, glavni zagovornik podizanja spomenika Miloševiću, kaže, za "Novosti", da je to građanska a ne partijska inicijativa:

- Pojedinačna mišljenja nekih nevažnih ljudi, koji su pritom i izdali Slobu, ne interesuju nas. Meni je važno da je tu inicijativu podržao Ivica Dačić. Mi od Slobe ne pravimo sveca, već tražimo da se tretira kako zaslužuje, jer su njegove tekovine Dejtonski sporazum, stvaranje Republike Srpske, Rezolucija 1244, na osnovu koje se i dalje borimo za Kosovo. Bio je dva puta predsednik Srbije i jednom SRJ - navodi Mrkonjić.

On ističe da ne želi da sa partijskim kolegama polemiše preko novina i podseća da je već formiran Inicijativni odbor koji vodi aktivnosti za očuvanje lika i dela Slobodana Miloševića:

- U toj inicijativi je 100 istaknutih ljudi, pa naravno i članova SPS.

Mrkonjić kaže da nikada nije poredio Miloševića i Zorana Đinđića, jer su neuporedivi, pošto je Đinđić samo dve godine bio premijer Srbije, ali je ubijen i zaslužuje spomenik. Isto tako je, zbog svojih dela, kaže Mrkonjić, spomenik zaslužio i Milošević.

Zahtev za podizanje spomenika Miloševiću u Beogradu, početkom marta, predali su na pisarnici Skupštine grada predstavnici Inicijativnog odbora i udruženja "Sloboda". Oni su tada zatražili i da jedna prestonička ulica ponese ime bivšeg predsednika.

Prema nekim idejama, spomenik bi se pravio u prirodnoj veličini, bio bi izliven u bronzi i postavljen na Studentskom trgu, nedaleko od sedišta SPS. Međutim, svi ti detalji zavisiće od stručne procene Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica, koja je od podnosilaca nedavno zatražila dopunu inicijative idejnim rešenjem spomenika i predlogom mesta gde bi bio postavljen.

DRŽAVA DA PLATI

Mrkonjić je nedavno zatražio da država finansira izlivanje i podizanje spomenika, pošto je to učinila u slučaju spomenika Zoranu Đinđiću. Prema njegovom mišljenju, njih dvojica moraju da imaju isti tretman. Inače, Vlada Srbije je pre nekoliko meseci odlučila da Gradu, za podizanje spomenika Đinđiću, uplati 13,2 miliona dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE