Obrenovac, 22.05.2019

Trivan: Naš zadatak su posledice bombardovanja po sredinu


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 20.05.2018.
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da će se Koordinaciono telo ministarstva baviti stručnim delom posledica bombardovanja po životnu sredinu.

Foto:Tanjug/Dragan Kujundžić
On je za Radio televiziju Srbije rekao da je pre nekoliko meseci formirano to koordinaciono telo i da je sastavljeno od eksperata, naučnika i profesora univerziteta, a da komisija koju je formirala Skupština Srbije ima druge aspekte.

Trivan je dodao da će se ta dva tela dopunjavati i da će Skupština Srbije "imati priliku da vuče neke poteze koje ekspertsko telo neće, ali će pomagati". 

Prema njegovim rečima, kada koordinaciono telo počne sa radom u punom kapacitetu, pokušaće da nađe način da izvrši neophodna istraživanja na Kosovu i Metohiji, jer tamo nije vršena remedijacija. 

"Predložićemo da se to uradi jer mislimo da to dugujemo svim građanima koji žive na KiM", ocenio je Trivan. 

On je istakao da, iako je prošlo 19 godina, postoje naučne metode koje mogu dovesti do ispravnih zaključaka. 

Trivan je rekao da se posledice moraju otkriti zbog zdravlja građana, da bi znali u kakvoj sredini žive, koji su rizici po zdravlje i sredinu, i kakve mere da se preduzmu kako bi se zaštitili. 

Govoreći o rokovima, rekao je da naučnici nikad neće reći kada će doći do nekih rezultata jer je nemoguće predvideti na šta će da naiđu tokom istraživanja. 

"Rezultati su ono što nas zanima, nismo ništa oročili, naš rad će biti javan, radićemo onoliko dugo koliko je potrebno da dođemo do svih mogućih podataka", istakao je Trivan. 

Ministar se osvrnuo i na problem opasnog otpada navodeći da se rad na otkrivanju potencijalnih lokacija nastavlja, i dodao da postoje sumnjive lokacije, kao i da će javnost biti obaveštena kada se nešto tako otkrije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE