Obrenovac, 11.08.2020

Đurić: Trajnog mira nema dok...


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 20.08.2018.
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izneo jasan stav o tome šta je potrebno za bolji status Srba na Kosovu

Foto:Tanjug/Zoran Žestić
"Sve dok Srbi i Albanci žive na istom prostoru, a suprotsavljenih interesa, trajnog mira i stabilnosti ne može biti bez istorijskog kompromisa", tvrdi Đurić.

Đurić je u intervjuu za izdanje lista Politika rekao da je Srbija spremna da za takvim istorijskim kompromisom traga, ali je dodao da nije optimista da će do njega doći.

"Jedino je izvesno da zbog odgovornosti prema budućnosti našeg naroda nemamo pravo da se pravimo da problem ne postoji i da ga za rešavanje ostavljamo nekom sledećem pokolenju", izjavio je on.

Đurić je kazao da će Srbija i Srbi imati više teritorije, novca i prava ukoliko dođe do rešenja kosovskometohijskog problema.

On je kazao da će, ukoliko dođe do rešenja, ono biti takvo da će samo popravljati sadašnji položaj Srba na Kosovu i Metohiji i dodao da Srbija neće prihvatiti rešenje koje ne bi omogućilo kosovskim Srbima da im bude bolje nego danas.

"Ovo nije problem samo dela naše populacije ili političke elite, ovo je pitanje od dalekosežnog državnog i nacionalnog značaja", ocenio je Đurić.

Upitan u kakvom bi statusu bili Srbi južno od Ibra ukoliko sever na osnovu rešenja pripadne Srbiji, Đurić je kazao da bi imali više nego danas, a da će, ukoliko do dogovora ne dođe, u narednom periodu biti izdvojeno više pomoći za enklave.

Đurić je dodao da kompromisno rešenje, za koje se Srbija zalaže, treba da bude sveobuhvatno i da ništa ne ostavi nedorečeno.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE