Obrenovac, 11.08.2020

CILJ - SVEOBUHVATNI SPORAZUM


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 20.09.2018.
SKOT: Zadovoljan sam novim vibracijama Beograda u vezi sporazuma sa Prištinom

Foto:Marina Lopičić
Američki ambasador Kajl Skot izrazio je zadovoljstvo "novim vibracijama" koje, kako je rekao, vidi u Beogradu u vezi postizanja sporazuma sa Prištinom i dodao da SAD žele iznalaženje fleksibilnog i trajnog rešenja tog pitanja.

Skot je na konferenciji "Bezbednosni izazovi zapadnog Balkana", u organizaciji Centra za spoljnu politku izrazio očekivanje da će Beograd i Priština postići sveobuhvatni sprazum koji će doneti zadovljstvo obema stranama.

Oslanjamo se na mudrost Federike Mogerini, dodao je Skot i ponovio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači imaju punu pdršku SAD u procesu iznalaženja rešenja.

Skot je ocenio da na prostoru Zapadnog Balkana vidi tri kritična pitanja za stabilnost a to su dijalog Beograd i Prištine, probleme oko imena Makedonije, i one oko opstanka BiH. Dodao je da je važno što ti problemi nisu nerešivi.

Pozdravio je hrabrost lidera Makedonje i Grčke da reše probleme, što će dovesti do bržeg približavanja Makedonije u EU i ekonomskog napretka zemlje.

Ambasador je dodao da takav brz napredak, ipak, ne vidi u BiH. Ocenio kao dobro što svaka zemlja Zapadnog Balkana svoju budućnost vidi u EU.

"Svi delimo zajedničku viziju prosperitentne budućnosti", rekao je ambasador Skot.

On je naveo da napredak Beoograda i Prištine, kao i Makedonije i BiH zavisi od volje za saranjom i stava o donošenju teške odluke koja vodi prihvatljivog kompromisa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE