Obrenovac, 24.09.2020

Vulin: Stvaranje paravojske na KiM ugrožava čitav region


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 20.10.2018.
Ministar odbrane kaže da je za Srbiju sasvim neprihvatljivo formiranje tzv. kosovske vojske

Foto:Printscreen
Ministar odbrane Aleksandar Vulin je gostujući u Jutarnjem Dnevniku RTS-a naveo da je na Međunarodnoj zajednici da obezbedi poštovanje rezolucije 1244 i ne dozvoli formiranje nelegalne oružane formacije koja će ugroziti mir i bezbednost na KiM i regionu.

"Međunarodna zajednica je Rezolucijom 1244 preuzela na sebe odgovornost za svako stanje na prostoru Kosova i Metohije ali i za poštovanje mira, bezbednosti, života svih koji žive u južnoj srpskoj pokrajini. Sada je vreme da vidimo da li je Međunarodna zajednica u stanju da sprovede sopstveni mandat i sopstvene odluke", navodi Vulin.

Dodaje da je sada prilika da se vidi kolika je važnost i kolika je težina reči NATO pakta.

"Predsednik Aleksandar Vučić je uspeo da izbori od NATO pakta garancije da se nikakve oružane formacije kosovskih Albanaca neće pojavljivati severno od Ibra. To je bio jedan od uslova da se potpiše Briselski sporazum. Sada je vreme da NATO pakt pokaže kolika je  njihova reč teška, da li se u nju može pouzdati", ističe ministar.

Dodaje da je Srbija potpisala Briselski sporazum između ostalog zato što je garantovano da nikakve oružane formacije neće prelaziti na sever KiM, da ih kako kaže, neće ni biti.

Ističe da Priština odlukom o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku destabiliše situaciju.

"Priština ovom odlukom destabiliše situaciju na čitavom prostoru, ne Srbija. Od nas nije došlo apsolutno ništa što bi moglo da uznemiri prostor KiM ili bilo koga u regionu. Ali agresivno i bahato ponašanje prištinskih vlasti, ponašanje koje ima za cilj da izazove destabilizaciju na prostoru KiM je nešto što bi moralo da bude prepoznato i da bude osuđeno", ocenjuje Vulin.

Navodi da Međunarodna zajednica mora da prepozna ko je taj ko pravi probleme na prostoru KiM i dodaje da kosovski Albanci hoće teritoriju bez Srba.

"Oni hoće vojsku ali bez Srba, oni hoće teritoriju ali bez Srba, oni žele Kosovo i Metohiju bez Srba", ističe Vulin.

Navodi da je Kfor jedina oružana sila na Kim i ne može biti druge.

"Nadam se da ću u toku dana imati priliku da razgovaram sa pripadnicima Kfora, da ih pitam kakva je situacija na prostoru KiM ali važnije od toga, zanima me njihov stav o tome da li će ispoštovati Rezoluciju 1244, što je potpuno u njihovoj odgovornosti. Kfor je jedina oružana sila i ne može biti druge. Stvaranje paravojske na KiM je nešto što ugrožava čitav region", rekao je Vulin.

Dodaje da je mnogim velikim silama u interesu da nestane – Unmik, Kfor, Rezolucija 1244.

"Svakako da je mnogim velikim silama u interesu da nestane Unmik, da nestane Kfor, Rezolucija 1244 i da tamo pokušaju da naprave ono što nisu svih ovih godina – da naprave nezavisnu državu Kosovo. Mi ćemo naravno biti privrženi međunarodnom pravu, Srbija će kao i uvek raditi na tome da se stvari smire, stabilizuju, da sačuvamo Srbe na KiM", zaključio je ministar. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE