Obrenovac, 16.01.2019

U Skupštinu stigla tri prosvetna zakona


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 21.03.2018.
U skup┼ítinsku proceduru stigla su tri prosvetna zakona, me─Ĺu kojima i Predlog zakona o ud┼żbenicima

Foto:Thinkstock


´╗┐

Predlogom zakona o ud┼żbenicima ure─Ĺuje se pripremanje, odobravanje, izbor, izdavanje, povla─Źenje i pra─çenje ud┼żbenika i priru─Źnika, kao i dodatnih nastavnih sredstava za osnovnu i srednju školu.

Dosadašnja praksa pokazala je da su procedure neefikasne i dugotrajne i da se moraju na─çi celishodnija rešenja, urediti nadle┼żnost organa, obezbediti poštovanje zadatih rokova.

Za u─Źenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom neophodno je obezbediti odgovarajuce ud┼żbenike, a da se poseban fokus usmeri na korisnike besplatnih ud┼żbenika.

Centar za niskotira┼żne ud┼żbenike, kao posebna jedinica, ima─çe obavezu da vodi ra─Źuna o materijalnom i socijalnom statusu korisnika ovih ud┼żbenika. Me─Ĺu prosvetnim zakonima o kojim se uskoro o─Źekuje rasprava su i Predlog zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije, kao i Predlog zakona o prosvetnoj inspekciji.

Predlogom zakona o prosvetnoj inspekciji propisuju se poslovi prosvetnog inspektora, ovlaš─çenja i poveravanja poslova inspekcijskog nadzora opštinama, gradovima, kao i odre─Ĺivanje broja inspektora na teritoriji lokalne samouprave.

Dugogodišnja praksa ukazuje da je neophodno da prosvetni inspektori blisko saraduju sa prosvetnim savetnicima, u situacijama kada je njihovu nadle┼żnost teško razgrani─Źiti.

Predlogom zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije (NOKS) uredjuje se oblast kvalifikacija, povezuje sa tr┼żištem rada i daje osnova za primenu koncepta celo┼żivotnog u─Źenja, koji direktno razvija potencijale pojedinca i unapredjuje ceo sistem obrazovanja.

Uspostavljanjem NOKS-a stvara se jedinstveni nacionalni okvir koji obuhvata sve postoje─çe nivoe i vrste kvalifikacija, sticane kroz formalno i neformalno obrazovanje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE