Obrenovac, 20.08.2018

U Skupštinu stigla tri prosvetna zakona


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 21.03.2018.
U skupštinsku proceduru stigla su tri prosvetna zakona, među kojima i Predlog zakona o udžbenicima

Foto:Thinkstock
Predlogom zakona o udžbenicima uređuje se pripremanje, odobravanje, izbor, izdavanje, povlačenje i praćenje udžbenika i priručnika, kao i dodatnih nastavnih sredstava za osnovnu i srednju školu.

Dosadašnja praksa pokazala je da su procedure neefikasne i dugotrajne i da se moraju naći celishodnija rešenja, urediti nadležnost organa, obezbediti poštovanje zadatih rokova.

Za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom neophodno je obezbediti odgovarajuce udžbenike, a da se poseban fokus usmeri na korisnike besplatnih udžbenika.

Centar za niskotiražne udžbenike, kao posebna jedinica, imaće obavezu da vodi računa o materijalnom i socijalnom statusu korisnika ovih udžbenika. Među prosvetnim zakonima o kojim se uskoro očekuje rasprava su i Predlog zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije, kao i Predlog zakona o prosvetnoj inspekciji.

Predlogom zakona o prosvetnoj inspekciji propisuju se poslovi prosvetnog inspektora, ovlašÄ‡enja i poveravanja poslova inspekcijskog nadzora opštinama, gradovima, kao i određivanje broja inspektora na teritoriji lokalne samouprave.

Dugogodišnja praksa ukazuje da je neophodno da prosvetni inspektori blisko saraduju sa prosvetnim savetnicima, u situacijama kada je njihovu nadležnost teško razgraničiti.

Predlogom zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije (NOKS) uredjuje se oblast kvalifikacija, povezuje sa tržištem rada i daje osnova za primenu koncepta celoživotnog učenja, koji direktno razvija potencijale pojedinca i unapredjuje ceo sistem obrazovanja.

Uspostavljanjem NOKS-a stvara se jedinstveni nacionalni okvir koji obuhvata sve postojeće nivoe i vrste kvalifikacija, sticane kroz formalno i neformalno obrazovanje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE